Tudomány zöldövezet

Tömegesen pusztulnak a lamantinok Floridánál

Még sosem pusztult el annyi lamantin egy év alatt Floridában, mint az idei év első felében – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A tengeri tehenek rendjébe tartozó vízi emlősök többsége az éhezés miatt pusztult el, mivel táplálékforrásuk, a tengeri fű eltűnt.

A floridai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat jelentése alapján január 1. és július 2. között 841 manátusz pusztult el.

Korábban egyetlen évben volt ehhez hasonló veszteség: 2013-ban 830 lamantin pusztulását jegyezték fel. Akkor a mérgező vörös alga elterjedése okozta a kiugró halálozást.

Enrique Aguirre Aves / Getty Images

Az elmúlt fél évben a Floridában elhullott manátuszok fele az Indian River lagúna környékén pusztult el, a legtöbb, 312 tetemet Brevardban találták meg. Biológusok szerint a térségben vízszennyezés miatt pusztult ki a tengeri fű.

A floridai Hal- és Vadvilágkutató-intézet pénteki jelentésében példátlan méretű lamantinpusztulásról számolt be a tél és a tavasz folyamán az Atlanti-óceán partvidékénél. A legtöbb állat a hidegebb hónapokban veszett el, amikor a lamantinok felúsznak az Indian River lagúnába, ahonnan azonban szinte teljesen eltűnt a tengeri fű. A csónakokkal való ütközés miatt idén eddig 63 lamantin lelte halálát.

Az amerikai szövetségi kormányzat 2017-ig a veszélyeztetett állatok közé sorolta lamantinokat, de négy éve kikerültek a védett körből. Környezetvédők szeretnék elérni, hogy a manátusz ismét helyet kapjon a védett állatok között. A szövetségi adatok alapján Florida vizeiben mintegy 6300 lamantin él, az 1990-es évek elején még csak 1300 példány volt belőlük a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik