Tudomány zöldövezet

A szennyezés miatt drogfüggővé válnak a halak

Az emberek által használt vegyületek a gyógyszereken át a kábítószerekig a szennyvízen révén a környezetet is elérik. Korábbi vizsgálatok már bizonyították, hogy az anyagok képesek befolyásolni a vízi élőlényeket. Egy új tanulmányban a kutatók azt elemzik, hogy miként hat a környezetbe áramló metamfetamin a sebes pisztrángra – írja az IFLScience.

A szakértők a halakat egy tartályba helyezték, amelyben a természetben észlelt metamfetamin-koncentrációnak megfelelő értéket alakítottak ki. A csapat nyolc hét alatt szoktatta hozzá az állatokat az új környezethez, majd áthelyezték őket egy szennyezésmentes akváriumba. Itt tíz napon át minden nap adtak lehetőséget a halaknak, hogy válasszanak egy metamfetamint tartalmazó, illetve egy tiszta víztömeg között.

Jay Fleming / Getty Images

A kutatók azt feltételezték, hogy az elvonási tünetek hatására a pisztrángok igyekeznek majd visszatérni a szennyezett vízbe.

Az eredmények alapján azok a példányok, amelyek függővé váltak, az első négy napon valóban keresték a kábítószert.

Ezek a halak kevésbé voltak aktívak, mint azok a társaik, akiket nem tettek ki a drognak. A halak agyában akár tíz nappal a teljes megvonás után is kimutatták a metamfetamin hatásait.

Pavel Horký, a Prágai Élettudományi Egyetem munkatársa és a csapat tagja attól tart, hogy az anyag már kis koncetrációban is veszélybe sodorhatja a folyókban és tavakban élő fajokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik