Tudomány

Magyar kutatók tettek óriási lépést a rák gyógyítása felé

Peták Lelle
Peták Lelle

“Nagyon boldog vagyok, hogy berúgtuk a gólt!” – nyilatkozta Dr. Peták István rákkutató. „Nagyon fontos volt, hogy egy rangos tudományos folyóiratban publikáljuk az eredményeinket, hiszen így sok kutatóhoz eljut. A lektorálás folyamata során a közleményben leírt adatok következtetések szakmai minősége és az eredmények újdonságtartalma is ellenőrzésre kerül, ezért nyugodt szívvel hivatkozhatunk rá” – tette hozzá a szakértő.

A tudományos közlemények hatását mérő Altmetric (www.altmetric.com) jelentése szerint a közlemény a megjelenés után már öt nappal a tudományos közlemények top 10%-a között van a több mint 18 millió valaha mért tudományos közleménnyel összehasonlítva.

Kapcsolódó
„Van esélyünk a rák legyőzésére, már csak idő kérdése”
Dr. Peták István molekuláris farmakológus arról mesélt nekünk, hogy a legmodernebb módszerek használatával hogyan is néz ki napjainkban a daganatos betegségek gyógyítása.
t

Ez azt jelenti, hogy sikerült megtalálni azt a módszert, amivel a mesterséges intelligencia felhasználható a terápiás döntések javításához. Dr. Peták rávilágított: „a cikk első szerzőjének lenni nagy szakmai büszkeség, de számomra ennél jóval többet jelent: ötvenévesen, egy hosszú és nehéz szakmai út fontos mérföldköve, huszonöt év kutatómunka eredménye és Dr. Schwab Richárd kollégámmal 18 éve alapított biotechnológiai cég munkatársainak sokéves munkája van benne. Azzal, hogy a közlemény megjelent, az emberiség hasznosítani tudja a kutatásaink eredményét a rák elleni harcban. Nyilvánossá tettük az eljárás mikéntjét. Ez a versenytársainkat is inspirálja majd, de

az orvostudományban a gazdasági szempontok mindig másodlagosak, az etikus magatartás, ha egymást segítve versenyzünk abban, ki tud legjobban segíteni a daganatos betegeknek.

Dr. Peták és csapata olyan módszert fejlesztettek ki, ami a beteg daganatában található egyedi génhibák alapján segíti az orvost a gyógyszer kiválasztásában. „Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy a módszerrel meg lehet gyógyítani minden daganatos beteget. Ennek még sok akadálya van. Legfőképpen az, hogy a legtöbb génhibára még nem elérhető célzott gyógyszer és magát a módszert is tovább kell fejlesztenünk. De bízunk benne, hogy a gyógyszerfejlesztéseket is fel tudjuk gyorsítani” – tette hozzá Dr. Peták István. A most megjelent cikkel egy egészen új kutatási irányt nyitnak, amit reményeik szerint sok tudós, orvos fog követni szerte a világon, ami javítja a daganatos betegek kezelésének hatékonyságát.

Peták Lelle Dr. Peták István

Az Oncompass Medicine egy olyan korszakalkotó kezelési, orvosbiológiai-matematikai, számítási módszert fejlesztett ki, amelynek az eredménye egy regisztrált orvosi szoftver. Ez az új, speciális számítási módszer arra irányul, hogy a daganatos betegek kezelésekor az orvost segítse kiválasztani a legmegfelelőbb célzott kezelést, milyen biológiai és matematikai törvényszerűséget követve kell kikövetkeztetni, hogy melyik célzott gyógyszer lesz a leghatékonyabb a rákos betegnek.

Három dologról szól a cikk: mi az orvosi módszer, hogyan hozták létre a szoftvert, amivelk mint orvosi eszközzel, a módszer használhatóvá válik, majd annak elemzése, hogy az eszköz milyen eredményesen működik. A cikk egyszerre mutatja be és validálja mind a módszert és az eszközt.

Az OCM módszere különösen azért is nagy jelentőségű, mert a segítségével egyre könnyebb lesz újabb és újabb gyógyszereket, célzott terápiákat kifejleszteni, melyekhez egyre gyorsabban és olcsóbban jutnak el a betegek a világon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik