Tudomány

Biztatóan alakul a személyre szabott, rák elleni vakcina vizsgálata

Jól szerepel az előzetes teszteken egy új, személyre szabott rák elleni vakcina – írja az IFLScience. Az első fázisú klinikai tesztek eredményeit az Amerikai Rákkutató Egyesület 2021-es, virtuális találkozóján ismertették.

Az adatok alapján az oltás nem vet fel biztonsági aggályokat, és kedvezően hathat azon betegekre, akiknél különböző daganatokat, így tüdő- vagy hólyagrákot mutattak ki.

Utóbbiak kiújulására viszonylag nagy az esély.

boonchai wedmakawand / Getty Images

Thomas Marron, a Tisch Rákközpont munkatársa szerint az immunterápia forradalmasította a rákkezelést, a páciensek túlnyomó többsége ugyanakkor nem tapasztal jelentős klinikai választ az ilyen terepiák során. Mint mondta, a vakcinák hatására az immunrendszer megtanulhatja felismerni, illetve megakadályozni a rák újbóli kialakulását.

A kísérletben 13 páciens kapta meg a személyre szabott oltást. Három páciensnél myeloma multiplexet, tíznél szolíd daganatot diagnosztizáltak. Marronék az adott beteg tumorjának genetikai vizsgálatát, illetve a daganat specifikus célpontjainak elemzését követően, az OpenVax számítógépes rendszerének segítségével hozták létre az egyedi vakcinát. Nina Bhardwaj, a csapat tagja szerint egy neoantigén oltást dolgoztak ki, amelyet standard adjuváns terápia után, myeloma multiplex esetén például csontvelő-átültetést követően kell beadni.

Bár a kísérlet célja alapvetően a vakcina biztonságosságának felmérése volt, egyes betegeknél biztatóan alakultak a hosszú távú pozitív hatások. Fontos kiemelni, hogy a kutatás viszonylag korai fázisában jár, és még rengeteg vizsgálatra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik