Tudomány

Rákkeltő anyag lehet egyes napvédő szerekben

Egy független laboratórium az amerikai piacon elérhető napvédő szereket vizsgálva 78 termékben mutatta ki a rákkeltő benzolt – írja a Live Science. A szakértők az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalához (FDA) fordultak.

A Valisure laboratóriumában gyógyszerek és egyéb termékek minőségét ellenőrzik. A vállalat a közelmúltban 300 fényvédőt vizsgált be, a készítmények 27 százalékában pedig benzolt észleltek.

14 termék esetében a koncentráció meghaladta az FDA által előírt határértéket.

David Light, a Valisure alapítója és vezérigazgatója szerint aggasztó, hogy az ismert karcinogén jelen van a fényvédőkben, melyeket kifejezetten a bőrrák elkerülése miatt használnak.

A benzol előfordul a természetben, de az emberi tevékenység hatására is létrejön. Az anyagot egyes műanyagok, színezékek, mosószerek, gyógyszerek és rovarirtók gyártásakor is felhasználják. A magas benzolszintnek való kitettség rákkeltő lehet, az anyag főként a vérrákok kialakulásának kockázatát növeli. Az FDA szerint a benzol csak speciális esetekben használható a gyógyszerek előállítása során, például amikor az anyag alkalmazása elkerülhetetlen, a készítmény pedig komoly terápiás előnyt jelent.

d3sign / Getty Images

A Valisure kérvényezte a hatóságnál az érintett termékek visszahívását, illetve a 78 napvédő gyártásának felülvizsgálatát. A kifogásolt termékek listája a vállalat beadványában olvasható. Mivel a legtöbb elemzett termékben nem volt benzol, a Valisure szerint a fényvédők esetében elkerülhető az anyag használata. Az FDA azt ígérte, hogy áttekinti a cég kérvényét.

Fontos kiemelni, hogy a friss eredmények nem jelentik azt, hogy veszélyes a napvédő szerek használata. A szakértők csak bizonyos termékben azonosítottak benzolt, és jellemzően azokban is kis mennyiségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik