Tudomány zöldövezet

Azt kérik a szakértők, ne etessük a vízimadarakat

A vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületre (MME) hivatkozva az MTI. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe, illetve betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek.

Az MME arra kérte a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat.

Az állatok életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Ezért etetésük az énekesmadarakéval szemben nem hasznos, ehelyett megbetegíti az állatokat, szennyezi a környezetet, és rontja a víz minőségét. Ezeken túl a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, később ezek a madarak fagynak jégbe.

Az MME kiemelte azt is, hogy a feleslegesen kiszórt táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban.

James Warwick / Getty Images

A nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, így az emberek a sok szegénynek és éhesnek tűnő, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat látva tovább etetik őket. A fagyok beköszöntével a madarak száma a vonulásukat az etetőhelyeknél megszakító példányokkal együtt folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nőhet a nyári kéregetők száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik