Tudomány zöldövezet

Kihaltnak hitt állatfajra bukkantak

Egy friss tanulmány alapján egy 125 éve kihaltnak hitt rágcsálófajt találtak Ausztráliában – írja az MTI a New Scientistre hivatkozva. A Gould-ausztrálegért (Pseudomys gouldii) 1895 óta nem látták az ausztrál kontinensen.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói kipusztult és élő rágcsálófajok DNS-ét vetették össze.

A vizsgálat során kimutatták, hogy a nyugat-ausztráliai Cápa-öböl egyik szigetén élő djoongari, más néven Cápa-öbölbeli egér (Pseudomys fieldi) valójában azonos a kihaltnak hitt rágcsálóval.

Az Emily Roycroft vezette kutatócsoport nyolc kihalt rágcsáló ausztráliai és londoni múzeumokban őrzött példányaiból vett DNS-mintákat, ezeket hasonlították össze rokon fajokéval.

Australian Wildlife Conservancy/Wayne Lawler

Az eredmények azt is felfedték, hogy a kipusztult állatok genetikai szempontból sokszínűek voltak a 19. században, ami arra utal, hogy nagy és stabil populációik éltek Ausztráliában eltűnésük előtt. Ez cáfolja azt a nézetet, mely szerint az érintett fajok már az európaiak érkezése előtt eltűnőben voltak.

Az európaiak tevékenysége, a behurcolt állatok, illetve az új betegségek mind hozzájárultak az őshonos fajok kipusztulásához, a Gould-ausztrálegér kihaltnak nyilvánítása ugyanakkor elsietettnek tűnik. A kutatók most abban reménykednek, hogy a távoli, nehezen megközelíthető kis tengerparti szigeteken, amelyek többségére soha nem jutottak el a macskák és a rókák, más, a szárazfölről eltűnt fajok is élhetnek még.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik