Tudomány zöldövezet

Kistapír született az Állatkertben

Újabb tapír született a Fővárosi Állat- és Növénykertben – írja az MTI. Az egynapos jövevényt keddtől már a közönség is láthatja, ugyanis a megszokott gyakorlattól eltérően várhatóan már a szülés utáni első napon kiengedik a kifutóra az anyaállatot és a kicsit. A tapíroknak otthont adó Dél-Amerika kifutó látképét webkamera közvetíti az intézmény honlapján.

Az Állatkert tapírcsaládja a most született kicsivel együtt négy példányból áll. Suki, a 22 éves anya 2009 óta él Budapesten, Géza, a 25 éves apa 2001-ben érkezett, előző utódjuk, egy nőstény, Hada pedig tavaly február 20-án született. A tapíroknál a vemhességi idő 13 hónap, a két testvér születése között eltelt 16 hónapnyi idő azt jelenti, hogy Suki a biológiailag lehetséges legrövidebb időn belül életet adott a most született kicsinek.

Bár a dél-amerikai, más néven síkföldi tapíroknál (Tapirus terrestris) a felnőttek szinte teljesen egyszínűek, a kicsik csíkosan jönnek világra, és életük első néhány hónapjában csíkosak is maradnak. A csíkok idővel elhalványodnak, de a minta egy része, általában a lábon, foltokban felnőtt korra is megmaradhat.

Az újszülött kizárólag anyatejen él, a szilárd táplálékkal várhatóan egy hónapos kora után kezd el ismerkedni, és 6-8 hónapos korára szokik át rá teljesen.

A kicsi nemét egyelőre nem sikerült biztosan megállapítani, ezért nevet is csak később fog kapni.

A Fővárosi Állat- és Növénykert szerint a tapírok állatkerti szaporítása természetvédelmi szempontból is fontos, mivel a faj természetes élőhelyén ritkulóban van. Az állat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján sebezhetőként szerepel. Az idén 155 éves Fővárosi Állat- és Növénykertben már több mint 120 éve tartanak tapírokat, az első budapesti és egyben magyarországi kistapír 1987-ben jött a világra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik