Tudomány zöldövezet

Egyre vékonyodik a sztratoszféra

Egy új vizsgálat alapján a szén-dioxid-kibocsátás miatt vékonyodik a sztratoszféra – írja az MTI. A sztratoszféra, a légkör felszíntől számított második rétege, 400 méterrel vékonyabb, mint az 1980-as években. A szakértők most arra figyelmeztetnek, hogy a sztratoszféra 2080-ig akár további 1,3 kilométernyit zsugorodhat, ha akadálytalanul tovább emelkedik az emisszió mértéke.

A troposzféra a légkör legalsó szintje, a Föld felszínétől a sztratoszféráig húzódik. A két terület közötti határréteg a tropopauza, amely a sarkvidéki régiók felett mintegy 8 kilométeres, az Egyenlítőnél 16 kilométeres magasságban helyezkedik el. A troposzféra az ipari forradalom óta növekvő szén-dioxid-kibocsátás és az ezzel együtt fokozódó üvegházhatás miatt egyre melegebbé válik, és kitágul. A 2000-es évek elején állították fel ezen ismeretek alapján azt az elméletet, mely szerint ezeknek a hatásoknak a következtében az átlagosan 40 kilométer vastag sztratoszférának össze kell húzódnia.

Petr Pisoft, a Prágai Egyetem kutatója és társai különböző globális meteorológiai adatokat és modelleket összefogó adatokhalmazt vizsgáltak. Az elemzés során bizonyítékot találtak a sztratoszféra jelentős mértékű összehúzódására az elmúlt évtizedekben. Az eredmények azt mutatják, hogy a sztratoszféra 1980 és 2018 között évtizedenként több mint 100 métert zsugorodott.

A modellek alapján a szakértők azt jósolják, hogy 2080-ig további 1,3 kilométert fog vékonyodni ez a réteg, ami 3,7 százalékos csökkenést jelent a sztratoszféra 1980-2018 közötti átlagos vastagságához képest.

A csapat azt feltételezi, hogy ez a zsugorodás már az 1980-as években is zajlott, és így a csökkenés mértéke jóval nagyobb, mint a megfigyelt 400 méter. Az 1980 előtti korszakból azonban nincsen elegendő adat ilyen magasságból ennek megítélésére.

Roberto Machado Noa / Getty Images

A vékonyodás hátterében valószínűleg a szén-dioxid-kibocsátásnak a különböző légköri rétegekben eltérő módon jelentkező hatása áll. Míg az üvegházgáz a troposzférában jelentősen hozzájárul a melegedéshez, a sztratoszférában épp ellenkező hatással bír: ott a lehűlést ösztönzi. A szén-dioxid koncentrációjának növekedéséhez ugyanakkor hozzájárul az ózonréteg elvékonyodása is. A két tényező együttes hatásának következtében a sztratoszféra hőmérséklete az elmúlt három évtizedben 3 Celsius-fokkal csökkent.

A szakértők szerint a klímaváltozás indikátorai közé be kellene vonni a sztratoszféra nagyságának változását is. A jelenségnek kézzelfogható következményei is lehetnek: a légköri rétegek eltolódása hatással lehet a műholdak élettartamára és röppályájára, a rádiósugarak kiterjedésére és a globális helymeghatározó rendszerek, például a GPS-eszközök pontosságára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik