Tudomány koronavírus

Nem hatékony a remdesivir a súlyos Covid ellen

Evgeny Kozyrev / Sputnik / Sputnik via AFP
Evgeny Kozyrev / Sputnik / Sputnik via AFP

Folyamatosan zajlanak a kutatások a koronavírus ellen potenciálisan hatékony gyógyszerekről. A remdesivir az egyik legszélesebb körben használt antivirális szer, amit a fertőzötteknek adnak a kórházakban, egy friss kutatás szerint azonban a súlyos eseteknél már nem segít sokat.

A korábbi adatokat összefésülő metaanalízis egyelőre csak preprint, azaz nem nézte át független tudományos tanácsadói testület, de az eredményei nem mutatnak sok biztatót a remdesivirre nézve: azt mutatták ki, hogy a betegség súlyosságát nem befolyásolja a szer.

A News Medical beszámolója szerint ugyan a remdesivir in vitro kísérletekben jól szerepelt, és azt mutatta, hogy képes megállítani a koronavírus replikációját, viszont a klinikai kutatásokban nem ennyire egyértelmű a helyzet, nagyrészt azért, mert ezek kivitelezése és tervezése hagyott némi kívánnivalót maga után.

A kutatók ugyanis rájöttek, hogy a remdesivirt általában fiatalabb pácienseknek adták a kísérletek során, ráadásul olyanoknak, akiknek nem volt alapbetegségük, és nem igényeltek azonnal intenzív ellátást. A remdesivirrel ellátottak között nagyobb volt az esélye a túlsúlyosságnak és az extra antibiotikum- és dexametazon-kezelésnek. A különböző szteroidhasználatok is befolyásolhatták az eredményeket.

14 nap elteltével a kutatások során nem volt statisztikailag jelentős eltérés a halálozásban a remdesivirt kapók és a csak hagyományos ellátást kapók között. Gyenge összefüggésként elmondható, hogy minden 36 betegként egy ember életét meg lehetett menteni remdesivirrel a kontrollcsoporthoz képest. A betegségből való felgyógyulás átlagos ideje egy nappal alacsonyabb volt a remdesivirt kapó csoportoknál. Az invazív és nem invazív oxigénes ellátás gyakoribb volt a szerrel kezeltek között.

A kutatók megjegyezték, hogy az alcsoportokat vizsgálva előfordulhat, hogy találnak olyan korcsoportot, nemet vagy betegségcsoportot, ahol hatékonyabb a remdesivir használata, erre még további kutatások szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik