Tudomány zöldövezet

Kígyókra vadászó pókokat figyeltek meg

Egy új, a Journal of Arachnologyban megjelent tanulmány alapján egyes mérges pókok náluk jóval nagyobb kígyókat is képesek elejteni – írja a Live Science. A kutatók 319 olyan esetet azonosítottak, amikor az ízeltlábúak kígyókkal végeztek, az esetek közül 297 természetes környezetben történt. A zsákmányejtések nagyjából harmadát tudományos publikációban mutatták be, a maradékot pedig a hírekben vagy a közösségi oldalakon.

Martin Nyffeller, a Bázeli Egyetem munkatársa és kollégái szerint a természetben több mint 30, fogságban pedig további 11 pókfaj képes kígyókat elkapni. A leggyakrabban fekete özvegyek ejtették el a hüllőket, az összes eset mintegy felében. Ezen ízeltlábúak kifejezetten aprók, általában 1,1 centiméter hosszúra nőnek meg, és főként fiatalabb kígyókra vadásznak, noha mérgük nagyobb állatokat is meg tud ölni.

Shi weiming / Imaginechina / Imaginechina via AFP

A madárpókfélék a kígyók 10 százalékával végeztek, további 8,5 százalékkal pedig a nagyobb keresztespókfélék. Kígyóevő pókokat az Antarktikán kívül minden kontinensen megfigyeltek. Az ízeltlábúak 86 kígyófajra vadásztak, a leggyakoribb áldozatok a siklófélék voltak. A legtöbb hüllő igen fiatalon pusztult el, a legnagyobb áldozat 100 centiméter hosszú volt.

A fekete özvegyek 30-szor nagyobb kígyókat is el tudtak ejteni, a rekorder egy olyan törpepók, amely egy nála 355-ször nehezebb hüllővel végzett.

A vizsgált esetekben a mérgek órák vagy akár napok alatt pusztították el a kígyókat, a pókok pedig napokig fogyasztották a tetemet. Az ízeltlábúak 86 százalékban ölték meg a megtámadott kígyókat, és csupán a hüllők 1,5 százaléka volt képes magától megszökni – a többi esetben az emberi megfigyelők segítettek.

A legtöbb póknál a kígyók ritka zsákmánynak számíthatnak, a kutatók azonban úgy gondolják, hogy a madárpókok viszonylag gyakran ejtenek el hüllőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik