Tudomány

Több mint 22 ezer európai jelentkezett űrhajósnak

22 589 ember jelentkezett online az Európai Űrügynökségnél (ESA) űrhajósképzésre – írja a BBC. A szervezet utoljára 2008-ban indított hasonló programot, most 2,5-szer annyian regisztráltak, a női jelentkezők száma pedig 1287-ról 5419-re emelkedett. Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója szerint lenyűgöző, hogy ennyien pályáztak, mint mondta, a számok azt jelzik, hogy óriási az érdeklődés Európában a világűr iránt.

Az ESA teljes munkaidőben négy-hat személyt fog leszerződtetni, további 20 ember pedig a tartalékosok közé kerülhet.

Ők akkor vehetnek részt küldetéseken, ha valamilyen különleges lehetőség adódik, például egy tagország a normál megállapodásokon kívül akar nemzeti űrmissziót indítani.

David Parker, az ESA emberes és robotizált küldetésekért felelős igazgatója szerint a parasztronauta-programba 257 ember pályázott, közülük 60 nő. Az ESA idén az első szervezetté vált a világon, amely fogyatékossággal élő űrhajósokat kezdett el toborozni.

Handout / NASA TV / AFP

A kiképzésre a legtöbben Franciaországból jelentkeztek (7137), ami nem meglepő, hiszen a jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó Thomas Pesquet misszióját átfogóan követi a francia média. A második helyen Németország (3700), a harmadik helyen pedig az Egyesült Királyság (1979) végzett.

A következő körben pszichológiai teszteket fognak végezni, ezt pedig a gyakorlati és pszichometrikus felmérések követik majd. Ezután az orvosi szűrés jön, majd két fordulóban interjúkat folytatnak. A becslések alapján a jelentkezési űrlapok vizsgálatát követően nagyjából 1500 emberrel kezdődhet meg a szigorú kiválasztási folyamat. Az ESA arra biztatja azokat, akik nem vehetnek részt a szűrésen, hogy gondolják végig, milyen egyéb módon járulhatnak hozzá az űrügynökség munkájához. Az elkövetkező öt évben például 500 új alkalmazottat akar felvenni a szervezet.

Az ESA kötelékébe jelenleg hét aktív űrhajós tartozik: Luca Parmitano és Samantha Cristoforetti (Olaszország), Alexander Gerst és Matthias Maurer (Németország), Andreas Mogensen (Dánia), illetve Timothy Peake (Egyesült Királyság). Közülük hatan már repültek, Maurer októberben indulhat először az űrbe. Jövőre Cristoforetti válhat az ISS első európai női parancsnokává.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik