Tudomány

Először toboroznak fogyatékossággal élő űrhajósokat

Parasztronauta-programot is indít az Európai Űrügynökség (ESA), mely 11 év után először toboroz ismét űrhajósokat – írja az MTI. A képzésre olyan személyek jelentkezését várják, akik valamilyen testi fogyatékossággal élnek, de pszichológiai, kognitív és szakmai szempontból megfelelnek az űrhajósoktól elvárt követelményeknek.

A jelentkezési időszak március 31-én kezdődik, és május 28-án zárul, a hatlépcsős kiválasztási folyamat 2022 októberében ér véget. Jan Wörner, az ESA főigazgatója szerint a sokszínűség előny, gazdagítja a csapatot, és kiemelten bátorítja a nőket a jelentkezésre. Az űrben eddig 560 ember járt, közülük csupán 65 nő – az amerikai NASA-t 51 nő képviseli. Az ESA csak két nőt juttatott el eddig a világűrbe, Claudie Haignere-t és Samantha Cristoforettit.

Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP

Az űrügynökség négy-hat személyt keres, akiket az űrhajóscsapat állandó tagjaiként alkalmaznának, és űrmissziókon vehetnek részt, és további 20 férfit és nőt, akik tartalékosként, speciális küldetéseken vesznek majd részt. A szervezet emellett egy fogyatékossággal élő űrhajóst is ki akar képezni, akinek segítségével a későbbiekben a parasztronauták a világűrt is elérhetik.

Az ESA az első űrügynökség, amely hasonló programot indít.

A szervezetnél azt akarják felmérni,  hogy milyen körülmények között repülhet egy hasonló jelölt a Nemzetközi Űrállomásra. „Sok a megválaszolatlan kérdés ezen a területen” – mondta David Parker, az ESA emberes és robotizált missziókért felelős igazgatója.

A jelentkezőknek csatolniuk kell egy önéletrajzot, egy motivációs levelet és egy orvosi igazolást is. Rendelkezniük kell tudományos vagy orvostudományi diplomával, illetve néhány évnyi szakmai tapasztalattal. „A társadalom minden részének képviselete olyan feladat, amelyet nagyon komolyan veszünk” – tette hozzá Parker.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik