Tudomány zöldövezet

Háromszáz embert ölhetett meg Gustave, a krokodil

Gustave Burundi hírhedt, már-már legendás nílusi krokodilja – írja az IFLScience. A helyiek úgy tartják, hogy a példány 12 méter hosszú, szeme vörös vagy sárga, fején pedig fű nő. Bár az efféle elbeszélések túlzóak, Gustave nagy valószínűséggel valóban létezik, és Afrika legnagyobb krokodilja lehet. A becslések szerint az egyed 6 méter hosszú és 907 kilogrammos.

Egyes források alapján a hüllő már több mint 300 embert ölt meg.

A kutatók szerint az állat egyéb zsákmányokat, például más krokodilokat is könnyedén elejt.

Arthur Morris / Getty Images

Patrice Faye herpetológus korábban a BBC-nek azt mondta, a Tanganyika-tó környékén rettegnek a krokodiltól, amely a tó partjának egy jelentős részén fel szokott bukkanni, és gyakran támad halászokra, illetve fürdőzőkre. Faye az egyik évben nyomon követte Gustave zsákmányszerző útját, melynek során 17 ember halt meg.

2004-ben a szakember segítségével igyekeztek befogni a ragadozót, de a többszöri próbálkozás ellenére sem jártak sikerrel. Az expedíció utolsó éjszakáján a csalinak kihelyezett kecske eltűnt a csapdából. A kísérletről dokumentumfilm készült, amely angolul a YouTube-on is elérhető.

Azt nem tudni, hogy Gustave él-e még. A 2004-es film készítésekor a kutatók úgy gondolták, hogy a példány 60 éves lehet, összehasonlításképp: a krokodilok átlagosan 45 évig élnek. A legenda szerint az állat százéves, erre ugyanakkor igen kicsi az esély, nem valószínű, hogy Gustave 80 évnél tovább életben maradna. 2009-ben mindenesetre ismét látták az egyedet, és állítólag 2015-ben is megfigyelték, igaz, utóbbi észleléskor talán egy másik, fiatalabb példányt láttak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik