Tudomány zöldövezet

UNESCO: óriási veszélyben van a Nagy-korallzátony

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezete (UNESCO) szerint a veszélyben lévő világörökségi helyszínek közé sorolhatják a Nagy-korallzátonyt – írja az MTI. A keddi javaslat az ausztrál kormány felháborodását váltotta ki, az UNESCO az éghajlatváltozás hatásainak ellensúlyozására szólította fel Ausztráliát.

A Nagy-korallzátony a világ legkiterjedtebb korallzátony-ökoszisztémája, amelyre súlyos hatást gyakoroltak az elmúlt évek óceáni hőhullámai.

A forróság három tömeges korallfehéredést is kiváltott.

Sussan Ley ausztrál környezetvédelmi miniszter szerint a bizottság a zátony megóvására és gondozására irányuló, tudományos alapokon nyugvó stratégiák megfelelő értékelése nélkül fogalmazta meg javaslattervezetét. Közleményében hozzátette: egyetért azzal, hogy a globális éghajlatváltozás jelenti a legfőbb fenyegetést a korallzátonyokra, ugyanakkor nem tartja helyesnek, hogy a világ legjobban kezelt zátonyát egyedüliként átsorolják a veszélyeztetett helyszínek közé.

Daniel Osterkamp / Getty Images

Ley és Marise Payne ausztrál külügyminiszter telefonon beszélt Audrey Azoulay-jel, az UNESCO vezérigazgatójával, hogy kifejezzék nemtetszésüket. „Egyértelműen politikai okok állnak a háttérben” – mondta Ley, de nem bocsátkozott részletekbe. Egy kormányközeli forrás szerint Canberra úgy véli, hogy Kína, a bizottság elnöke felelős a döntésért. Ley azt mondta, az ENSZ a közelmúltban éppen arról biztosította az országot, hogy ilyen javaslat nem fog születni a világörökségi bizottság júliusra meghirdetett kínai találkozóját megelőzően.

Ausztrál környezetvédelmi csoportok szerint ugyanakkor a javaslat nem politikai indíttatású, Ausztrália egyértelműen nem tesz eleget a korallzátony megóvásáért, különösen az éghajlatváltozás tekintetében.

Az ország évek óta küzd azért, hogy az egyik legfőbb turistalátványosságának számító és több ezer munkahelyet biztosító Nagy-korallzátony ne kerüljön be a veszélyben lévő helyszínek közé, ami akár világörökségi státuszának elvesztéséhez is vezethet. A fenyegetett területek listáján jelenleg 53 helyszín szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik