Tudomány zöldövezet

Több tízezer elefántot sodorhat veszélybe egy olajvállalat

Elefántok tízezreit veszélyeztetik a namíbiai-botswanai határon tervezett új kőolajfeltárások – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A szakemberek szerint az afrikai vadon egyik utolsó érintetlen térségébe, az Okavango-folyó medencéjébe tervezett olajmező elpusztíthatja a térség ökoszisztémáját, a vadvilágot és a helyi közösségeket is.

A ReconAfrica kanadai kőolajipari vállalat több mint 34 ezer négyzetkilométernyi területet vett bérbe az Okavango-medencében, és megkezdte a szeizmikus feltárásokat. Az új olajmezőn a cég becslése alapján 60-120 milliárd hordó kőolajat lehetne kitermelni, ami a térség gazdasága számára dollármilliárdokat hozhat.

„Felfoghatatlan, hogy a ReconAfrica folytatja a fosszilis fűtőanyagok felkutatását” – mondta Rosemary Alles, a Global March for Rhinos and Elephants munkatársa. A szakember hozzátette, kevesebb mint 450 ezer elefánt él ma Afrikában, az állatok közül pedig 130 ezernek az érintett térség az otthona.

A namíbiai kormány szerint a vállalat csupán feltárásokra kapott engedélyt, ami nem jelent kitermelést. Mint mondták, egyetlen fajvédelmi és környezetileg érzékeny térségben sincsenek a kinyeréshez felállított kutak.

Szakértők, környezetvédők és a helyi közösség tagjai szerint a projekt veszélybe sodorhatja a vízellátást és veszélyezteti az Okavango hatalmas érintetlen deltavidékét, amely az UNESCO világörökség részét képezi.

„Ezen folyamat minden eleme, az új utak, a fúróhelyek, a finomítók és a terminálok el fogják pusztítani az ökoszisztémát és a helyi közösségeket, amelyek halászatból és mezőgazdaságból élnek” – mondta Nnimmo Bassey, a Health of Mother Earth Foundation igazgatója és az Oilwatch Africa szervezet elnöke.

Vicki Jauron, Babylon and Beyond Photography / Getty Images

Rosemary Alles szerint a feltárások okozta földrengésekről köztudott, hogy megzavarják az elefántok nyugalmát, az építkezések, az utak és a közlekedés pedig nem csupán elűzik az álaltokat a térségből, de meg is nyitják azt a vadorzók előtt. A szakember kiemelte: a klímaváltozás okozta algavirágzás miatt több száz elefánt pusztult el a közelmúltban a térségben, most pedig néhány kilométerrel odébb meg akarják kezdeni a fúrásokat, hogy több kőolajat termeljenek ki.

A ReconAfrica azzal érvel, hogy a projekt munkahelyeket hoz a térségbe, hatalmas gazdasági előnnyel jár, és nem károsítja a környezetet. A vállalat szerint intézkedéseket hoztak a hang- és földrengési problémák elkerülésére, napelemes közösségi kutakat hoztak lére, víz alapú, biológiailag lebomló és klórmentes folyadékokat, illetve alacsony frekvenciájú berendezéseket használnak a fúrásokhoz a vadvilág védelme érdekében.

Múlt hónapban a Nemzetközi Energiaügynökség azt közölte, hogy idén be kell fejezni az új kőolaj- és földgázmezők feltárását, valamint a régiek fejlesztését, ha korlátozni akarjuk a globális felmelegedést, és el akarjuk érni a nettó zéró kibocsátást 2050-re.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.