Wikipedia
Tudomány

Összeverekedtek a király feleségei

Boleyn Annát nem túlságosan szerette a közvélemény, sokak szemében csak egy trónbitorló volt, ám minden szeszélyessége ellenére, el tudta bűvölni az embert. Ilyen hatással volt Henrikre is – legalábbis egy darabig. A kivégzett királyné élete tele volt érdekességekkel, íme néhány példa.

A pletyka és a nagy betegség

Anna majdnem hozzáment a saját unokatestvéréhez, össze akarták ugyanis boronálni Ormond grófjával, James Butlerrel, mivel mindkettőjük édesapja igényt tartott az Ormond-birtokra. Anna viszont inkább VIII. Henrik akkori feleségének udvarhölgye lett, később pedig, amikor a kapcsolata szorosabbá vált a királlyal, családja megkapta az Ormond-birtokot.

Bár az köztudott, hogy a király Anna nővérével, Máriával is összeszűrte a levet, egyes pletykák szerint még az édesanyjával, Elizabeth Howarddal is viszonya volt. Sőt egy jezsuita szóbeszéd szerint Anna valójában VIII. Henrik saját lánya volt, de ennek valóságtartalmára kicsi az esély, mivel Elizabeth egyrészt jóval idősebb volt Henriknél, másrészt mindketten tagadták, hogy egyáltalán ismerték volna egymást.

A XVI. század első felében furcsa kór fertőzött Angliában és később a kontinensen is. Komoly hidegrázással, súlyos fejfájással és különösebb ok nélkül megjelenő izzadással járt, akár órák alatt képes volt végezni elszenvedőjével. 1528 júniusában Anna egyik udvarhölgye is elkapta a kórt, mire VIII. Henrik azonnal vidékre menekült, Annát pedig hazaküldte Kentbe. De már elkésett: a nő és az apja is megbetegedtek, és csak a szerencsének, illetve a király egyik legjobb doktora közbenjárásának köszönhetően maradtak mindketten életben.

Gyakran verekedtek

Annak ellenére, hogy másodunokatestvérek voltak, Boleyn Anna és egyik udvarhölgye, Seymour Johanna között csöppet sem volt jó a viszony – Anna azt gyanította, hogy Johanna viszonyt folytat VIII. Henrikkel. Johanna erre csak ráerősített azzal, hogy amikor a király megajándékozta egyik arcképével, azt nyakláncként kezdte el hordani. Mikor Anna ezt meglátta, olyan vehemensen tépte le Johanna nyakából az ékszert, hogy mindketten megsérültek.

Korabeli szemtanúk szerint a két nő gyakorta keveredett verekedésbe.

Anna gyűlöletét pedig igazolta az utókor: 1536. május 19-ei kivégzése után 11 nappal Johanna hozzáment Henrikhez.

Boleyn Anna számos kérdést hagyott maga után: vajon valóban házasságtörő volt, vagy inkább királya unt rá? Megalapozott vádak alapján ítélték-e el, vagy csak VIII. Henrik főtanácsosának koholmányait olvasták a fejére? Valóban családi viszályok övezték életét? A Viasat History legújabb, háromrészes dokumentumfilmje ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni vasárnap estétől.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.