Tudomány

Saját gyógyszerével mérgezte magát az angol király

VIII. Henrik alighanem a leghírhedtebb angol király. Sokan tudják, hogy az uralkodó hat alkalommal nősült, két feleségét kivégeztette, és három házasságon kívüli gyermeke is született. VIII. Henrik szakított a katolikus egyházzal, és elsők között használta a propaganda eszközét népe befolyásolására. A Viasat History új dokumentumfilmjéből most újabb meglepő információk derülnek ki az uralkodóról. A 2020. június 7-én 21 órától látható VIII. Henrik: Férfi, uralkodó, szörnyeteg eddig nem látott aspektusból, Tudor-szakértők segítségével, illetve a Vatikáni Apostoli Könyvtár és Levéltárból származó iratok révén ad mélyebb betekintést az anglikán egyház alapítójának életébe.

Kép: Wikimedia Commons/Közkincs

A dokumentumfilmből többek közt az alábbi meglepő információk derülnek ki VIII. Henrikről:

  • Apjával csak bátyja halála után alakult ki kapcsolata, ekkor is csak kényszerből. VIII. Henriket szinte sosem engedték ki a palotából, de lakosztályát is alig hagyhatta el. Ha viszont mégis kimehetett, csak akkor szólalt meg, amikor kérdezték. Apjával, VII. Henrikkel sokszor vitáztak, egy alkalommal a király kis híján megölte fiát egy szóváltás során.
  • Komoly üldözési mániával küzdött, a mindennapokban is egy valóságos biztonsági szolgálat vette körül. Evés előtt minden ételt megkóstoltatott, lefekvés előtt átvizsgáltatta a takaróit, hogy nem rejtett-e valaki pengét közéjük.
  • Ritkán írt saját kezű leveleket, mert fárasztotta, így inkább írnokokra bízta a munkát. A Vatikáni Apostoli Könyvtár és Levéltárban ugyanakkor számos saját kézzel írt levelét őrzik, amelyeket Boleyn Annának címzett, és amelyekben olykor buja gondolatokat is megfogalmazott. Az uralkodó későbbi felesége a királlyal szemben hét éven át tartotta a három lépés távolságot.
  • VIII. Henrik odafigyelt a nyilvánosságra, a kezdetektől fogva élvezte a közszereplést. Mindent megtett annak érdekében, hogy úgy nézzen ki, mint egy igazi uralkodó. Szenvedélyesen érdekelte a divat, volt olyan év, amikor 175 pár cipőt vásároltatott magának.
  • Az 1530-as években súlyos sérülést szenvedett, egészsége gyors romlásnak indult. Erről magánszámlái is tanúskodtak: tolókocsit vetettek neki, korabeli lifteket építettek lakosztálya szintjei közé, személyzetét pedig síppal hívta.
  • VIII. Henrik úgy gondolta, hogy a gyógyászathoz is jobban ért, mint más: lábszárfekélyéhez saját maga kevert készítményeket, 32 receptje az utókor számára is fennmaradt. Egyik elixírje például gyökereket, virágbimbókat, kerti férgeket, elefántcsont-reszeléket, porrá zúzott gyöngyöt, sőt még egy halálos mérget, vörös ólomoxidot is tartalmazott. A keveréket semmiképp sem szabad kipróbálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik