Tudomány koronavírus

Evolúciós csoda a koronavírus, és szó szerint az idegeinkre megy

Christopher Furlong / Getty Images
Christopher Furlong / Getty Images
A pszichiátriában is érezni lehetett a koronavírus-járvány hatásait. A COVID-19 kétirányú összefüggésben áll a pszichológiai és pszichiátriai kórképekkel, és egyelőre lehetetlen megjósolni a bezártság, az elszigeteltség, a félelem, a gyász és a fiatalok számára a szocializációs visszamaradás hosszú távú hatásait. A Magyar Pszichiátriai Társaság XXIV. Online Vándorgyűlésén egy egész panel foglalkozott a járvány és a mentális betegségek összefüggéseivel.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma előtt 34 százalékkal nőtt a felírt benzodiazepinek mennyisége. A hatóanyag szorongásgátló, a növekedés pedig nem meglepő a szakemberek számára: bár a öngyilkosságok száma globálisan egyelőre nem emelkedett, a COVID-19 és a mentális problémák között kétirányú kapcsolat van, hiszen a pszichiátriai betegségekkel küzdőkre veszélyesebb a vírus, a vírusfertőzés pedig mentális gondokat okozhat. A pontos összefüggések és hatásmechanizmusok még nem ismertek, de egyre inkább tisztul a kép.

Mondhatjuk, hogy a koronavírus egy tökéletes evolúciós csoda

– mondta a vándorgyűlésen előadásában Prof. Dr. Kálmán János pszichiáter, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára. „A koronavírusoknak legalább 300 millió éves a fejlődési történetük, ez idő alatt volt idejük csiszolódni, alkalmazkodni, és tökéletesíteni a hatásmechanizmusukat, amíg eljutottak hozzánk, emberekig.”

Több úton éri el a vírus az agyat

Ez idő alatt a koronavírusok neuroinvazívvá váltak, azaz képesek megtámadni a központi idegrendszert. Az első ilyen emberi eseteket 2020 januárjától írták le, de állatmodellekben már 20-25 évvel ezelőtt kimutatták, hogy a koronavírusok neurotoxikusak. A központi idegrendszert támadva a COVID-19 betegség során olyan komoly idegrendszeri károsodás is érheti a pácienseket, amelynek gyógyítása sokáig tartó kezeléssel jár – vagy egyáltalán nem is gyógyítható.

Jelenlegi tudásunk szerint a SARS-CoV-2 négy neuropszichiátriai elváltozást okozhat:

  • vírus encephalopathia,
  • szaglás- és ízlelésvesztés,
  • akut agyi érrendszeri betegség és
  • fertőző toxikus encephalopathiák.

A vírus többféleképpen érheti el az idegrendszert. Az egyik ilyen módja az olfaktoros bejutás, vagyis az orr nyálkahártyáján keresztül. Itt jellemzően 7 napra van szüksége, hogy elérje a központi idegrendszert és a limbikus rendszert. „Ez elég gyors útnak bizonyul. A fertőzés során 89 százalékos gyakorisággal alakulnak ki ízérzékelési, és 80 százalékos gyakorisággal szaglási problémák” – tette hozzá Kálmán János.

A koronavírus a bélhámsejteken át is elérheti a központi idegrendszert, ez nagyjából 5 hétig tart a megfertőződés után. Ennek az útvonalnak köszönhető, hogy a székletben kimutatható a vírus, és ez mutatja azt is, hogy a szennyvizes koncentráció prediktív értékű. Létezik még hematogén invázió, ami a másik leggyakoribb mód az orron keresztüli bejutással együtt, itt a véragygát sérülése a fontos következmény. Lehetséges út még az agy-gerincvelői folyadék, itt ritkán mérhető maga a víruskoncentráció, viszont a gyulladásos fehérjék számának emelkedése és a citokinemelkedés jelentős.

A koronavírus az agyba jutva komoly problémákat okozhat: citotoxikus és vazogén ödémát, illetve a vaszkuláris demenciához hasonló folyamatokat válthat ki. Jellemző még a zavartság, a memóriazavar és a delírium is – utóbbi a toxikus encephalopathia tünete, és pszichiátriai segítséget igényel az ellátása.

Vasvári Tamás / MTI

Kimutathatók még az agyban vérzéses léziók, apró, kicsi infarktusok, mikrovérzések, isémiás gócok is. Komplex és drasztikus elváltozásokat okozhat a vírus az idegrendszerben

– mondta a szakértő.

Egyelőre semmit nem tudunk arról, hosszú távon milyen hatása van a vírusnak a neurodegeneratív betegségekre, de valószínűsíthető, hogy beleszól a patomechanizmusba, és rontja azt. A COVID-19-cel kapcsolatban az Alzheimer-kórral együtt már szokás emlegetni a tökéletes citokin vihart is.

A koronavírus-fertőzésre alkalmazott terápiák sem segítenek sokat a pszichiátriai problémákon: jellemző, hogy a betegek nem megfelelő szteroidmennyiséget kapnak, ami önmagában megkérdőjelezhető terápia Kálmán János szerint, és pszichiátriai mellékhatásokat, pszichózist is okozhat.

Mindenkit érint a járvány, nem csak a betegeket

A koronavírus-járvány azért különösen megterhelő, mert nem is kell átesnie a betegségen ahhoz az embernek, hogy érintett legyen a pandémia miatt. A veszteség, gyász, trauma nemcsak a közeli hozzátartozókat, hanem az egészségügyi dolgozókat is érinti. Sokan elvesztették állásukat, a gyerekek, kamaszok, egyetemisták képzésének színvonala lecsökkent, egy szocializáció szempontjából fontos korszakot kellett otthon tölteniük a karantén miatt.

„A mentális zavarban szenvedők különösen érzékenyek a pandémia alatt, könnyebben kapják el a fertőzést, és gyakoribb náluk a súlyos kórházi kezelést igénylő kimenetel is” – mondta Dr. Unoka Zsolt, a Semmelweis Egyetem Pszichoterápiás Részlegének főorvosa, egyetemi docens. Kutatások kimutatták, hogy az elmúlt egy évben kapott mentáliszavar-diagnózis jelentősen növeli a COVID-19 fertőzés kockázatát. Ha arányokat nézünk, akkor

a depresszióban szenvedők 76,4, a skizofréniában szenvedők pedig 73,4 százalékkal nagyobb eséllyel fertőződtek meg, mint azok, akiknél nem diagnosztizáltak ilyesmit.

A mentális betegségekben szenvedők körében a COVID-19 lefolyása is súlyosabb: 8,5 százalékuk meghal (ez a mentális zavarban nem szenvedőknél 4,7 százalék), illetve 27,4 százalékuk kórházi kezelésre szorul (a másik szám itt 18,6 százalék).

Ennek rengeteg oka lehet, többek között

  • az egészségügyi információk megértésével kapcsolatos kihívások,
  • a pszichiátriai problémákkal küzdők kevésbé működnek együtt a korlátozásokkal és a kezelésekkel kapcsolatban,
  • kevésbé férnek hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz,
  • gyakoribb körükben a hajléktalanság, a rossz lakhatási körülmények,
  • olyan helyeken élnek, ahol nagyobb a fertőzés esélye (például otthonokban),
  • illetve a cigaretta- és alkoholhasználat is gyakoribb az esetükben.

Aztán ott van a poszt-COVID szindróma, amit még mindig nem ismerünk teljesen, de fáradékonysággal, tompult gondolkodással, mellkasi fájdalommal, nehézlégzéssel, gyors szívveréssel, emésztési tünetekkel, szorongással és depresszióval kapcsolható össze.

Nehéz megállapítani, hogy a koronavírus-fertőzés és a neurodegeneratív betegségek között milyen az ok-okozati összefüggés. Azt tudjuk, hogy a demens betegek COVID-19 mortalitása 40 százalékos, és a betegségnél jellemző lehet az immunalapú késleltetett neurodegeneráció – ez az, amit a korábban is említett tökéletes citokinviharként emlegetnek.

A koronavírus-járvány idején a pszichiátria és a mentális zavarral élők helyzete jelentősen romlott Magyarországon. A pszichiátriai osztályok jó részét COVID-ellátóhellyé alakították, pszichiátereket és rezidenseket COVID-ellátásba vezényeltek. Az ellátórendszer romlása miatt

az ellátás mennyisége és minősége csökkent, míg az előbbiekből egyértelmű, hogy az igény nőtt. 

A pandémiához kapcsolódó mentális zavarok előfordulását csökkenteni lehet megbízható, megújuló információkkal, a fertőzéssel szembeni aktív védekezéssel, a társas támogatás mértékével, a pihenéssel töltött idő növelésével, illetve nem árt, ha bizonyos személyiségvonásokkal rendelkezünk – többek között adaptív megküzdési készségekkel, biztonságos és elkerülő kötődéssel kevesebb a szorongás és a stressz ebben az időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik