Tudomány koronavírus

Több komplikációt okoz a fiataloknál a COVID-19, mint az influenza

Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A Pediatrics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint bár az új mutációk megjelenésével a halálozás a fiataloknál még mindig ritka, a COVID-19 több tünetet és komplikációt okoz számukra is, mint a szezonális influenza – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A pandémia elején nem volt tiszta, hogy pontosan hogyan is hat majd a COVID-19 a gyerekekre és fiatalokra: volt, aki úgy gondolta, hogy semmilyen hatással nem lesz rájuk, és volt, aki attól félt, hogy a még nem teljesen ellenálló immunrendszer miatt sokkal súlyosabb lesz náluk a betegség, mint a felnőtteknél. Az igazság, úgy tűnik, valahol a kettő között van: bár a halálos kimenetelű betegség még mindig ritka,

azért jobban megszenvedik a gyerekek is, mint például a szezonális influenzát.

A Columbia Egyetem kutatói a koronavírus- és influenzafertőzés közötti különbségeket vizsgálták meg. Megnéztek 242 ezer olyan gyereket és serdülőt, akik koronavírus-fertőzés miatt betegedtek le (köztük több mint 10 ezer olyat, aki kórházba is került vele), és mindezt összehasonlították kétmillió influenzafertőzött fiatal adataival. A kutatási alanyok öt országból kerültek ki: Franciaországból, Németországból, Dél-Koreából, Spanyolországból és az Egyesült Államokból.

A leggyakoribb társbetegségek az asztma és az elhízás voltak. A koronavírus miatt kórházba kerülteknél gyakoribbak voltak bizonyos ritka betegségek, mint a veleszületett fejlődési rendellenességek, az idegrendszeri fejlődési adatok és a szívproblémák. A diagnosztizációt segítheti, hogy az influenzához képest a covidosoknál gyakrabban jelentkezett nehézlégzés, a szaglás elvesztése és emésztőrendszeri betegségek is.

30 napra a diagnózistól a covidosok között a leggyakoribb komplikációk a hipoxémia és a tüdőgyulladás voltak, ezek sokkal gyakrabban fordultak elő náluk, mint az influenzásoknál.

A szakértők a Megfigyelési Egészségügyi Adattudományok (Observational Health Data Sciences and Informatics, OHDSI) által mért adatokból dolgoztak, ami egy nemzetközi interdiszciplináris kutatási hálózat, és többek között a koronavírus okozta halálozás, tünetek és komplikációk pontosabb meghatározására jött létre. A kutatók szerint az adatokból egyértelmű, hogy a koronavírus nem hasonlítható az influenzához, bár megnyugtató, hogy tényleg úgy tűnik: a fiatalok körében nem különösebben halálos a betegség. Ennek ellenére nem szabad félvállról venni, mert komoly komplikációkat okozhat az ő esetükben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik