Tudomány

Van egy jó okunk, hogy holnap egy órával korábban keljen fel

Basak Gurbuz Derman / Getty Images
Basak Gurbuz Derman / Getty Images

Kutatók már egy ideje tudják, hogy összefüggés van a hangulat, a hangulatzavarok és az alvás ideje között. Most arra kerestek választ, hogy vajon mikor a legideálisabb elaludni és felkelni ahhoz, hogy a hangulatzavarok előfordulásának esélyét csökkentsük. A Colorado University Boulder kutatói 840 ezer ember adatait elemezték, és kiderítették: az egy órával korábbi fekvés és az egy órával korábbi kelés akár 23 százalékkal is csökkentheti a depresszió megjelenésének valószínűségét – olvasható a sajtóközleményben.

A JAMA Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ember kronotípusa, vagyis az, hogy általában mikor alszik, nagyban befolyásolja a depresszió kialakulásának esélyét. Ez az egyik első olyan kutatás, ami azt vizsgálja, mennyiben befolyásolja az alvásmennyiség és az alvás ideje a hangulatzavarokat.

A szakértők génkutatás segítségét hívták a tanulmányhoz, mivel a génjeink alapvetően meghatározzák a kronotípusunkat, és az alvásidőzítésünk 12-42 százalékáért felelnek. A 850 ezer ember közül volt 85 ezer, akiknek alvási szokásait viselhető alvásmérővel is lekövették 7 napon keresztül, további 250 ezer embernek pedig kérdőívet kellett kitöltenie az alvási szokásairól.

A minta nagyjából egyharmada reggeli pacsirtaként írta le magát, 9 százalék éjszakai bagolynak, a többiek nagyjából a kettő között.

A legátlagosabb lefekvési idő a 11 óra volt, a kelési pedig a reggel 6 óra.

A kutatásból kiderült, hogy a reggeli pacsirta viselkedésért felelős gének predesztinálják az alacsonyabb depresszió-kockázatot is. Minden egyes óra, amivel korábbra került a lefekvés és a felkelés időpontja, csökkentette a depresszió kialakulásának esélyét is. A kutatás arra nem tért ki, hogy mi a helyzet azokkal, akik már eleve reggeli pacsirták, de azt meg tudta állapítani: a lefekvési idő és ébredési idő eltolása jelentős hatással lehet a depresszió esélyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik