Tudomány bbc history

Hiába volt náci a nő, nem jutott magasra

Berliner Verlag / Archiv / picture alliance / Getty Images
Berliner Verlag / Archiv / picture alliance / Getty Images

Mennyire juthattak magasra a nők a náci hierarchiában? A rövid válasz az, hogy nem túl magasra. Gondolatban kezdjük csak el sorolni a náci vezetőket. Hitler, Himmler, Göring, Goebbels, Speer, Hess, Heydrich – egyetlen nő sem juthat az eszünkbe. Ez nem is csoda, hiszen a náci ideológia a nőket alapvetően az otthon és a család „kis világába” helyezte el, miközben a politika és a közélet „nagy világa” a férfiak területének számított. Ezért aztán nők nem igazán juthattak magas pozícióba a pártszervezet ranglétráján.

De mégis, kik voltak a legelismertebb nők a Harmadik Birodalomban? A legmagasabb pozíciót talán Gertrud Scholtz-Klink, az NS-Frauenschaft, azaz az összes nőszervezetet a párt égisze alatt egyesítő náci nőszövetség vezetője viselte, ő és Jutta Rüdiger, a Bund Deutscher Mädel, azaz a lányszövetség vezetői olyan magasra jutottak, amilyen magasra lehetett, ám még az ő feladatuk is leginkább a náci ideáloknak megfelelően engedelmes és dolgos feleségek és anyák kinevelésére szorítkozott.

ullstein bild / Getty Images Gertrud Scholtz-Klink kezetráz Hitlerrel 1935-ben

Ma talán három nőt ismernek az emberek a leginkább a náci Németország történetéből: Magda Goebbelst, Eva Braunt és Leni Riefenstahlt. A hírhedt propagandaminiszter feleségeként Magda Goebbels maga is a náci párt tagja volt, és sok nyilvános szereplése volt, egyfajta „birodalmi first lady” szerepkört is betöltött, részben éppen azért, mert Eva Braun, Hitler szeretője, majd felesége gyakorlatilag a nyilvánosság elől elzártan élte életét.

Riefenstahl A hit győzelme és Az akarat diadala című propagandafilmjeivel, illetve a berlini olimpiáról készült, Olimpia című, szintén a náci Németország nagyságát sugárzó filmjével lett ismert rendezőnő, aki iránt Hitler is többször kifejezte csodálatát, de a háború után Riefenstahl következetesen tagadta, hogy a náci eszmék híve lett volna.

Természetesen a háború előtt és alatt több ezer nő dolgozott különböző adminisztratív beosztásokban, illetve őrként a koncentrációs és megsemmisítő táborokban, közülük talán Irma Grese és Ilse Koch neve a legismertebb, előbbit halálra ítélték és kivégezték tetteiért, utóbbi életfogytiglani börtönbüntetését töltve lett öngyilkos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik