Tudomány zöldövezet

Tömegesen pusztítják a magyarországi madarakat a vezetékek

Elkészült az áramütött madarak éves összesített hatósági bejelentése – írja az MTI. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) 2020 januárja óta több mint 400 bejelentés érkezett mintegy 500 elhullott állatról, amelyekkel áramütés végzett. A szervezet kérvényezi az üzemeltető áramszolgáltatóknál a veszélyes vezetékszakaszok átalakítását.

Az MME 2018 óta a lakosságot is bevonva rögzíti a hasonló eseteket, a felhívásra idén 439 bejelentés érkezett 522 elhullott állatról. Az MME bejelentést tett a területileg illetékes természetvédelmi hatóságoknál és üzemeltető áramszolgáltatóknál a 146 jelentős madárpusztulást vagy fokozottan védett faj elhullását okozó vezetékszakasz madárbaráttá alakítására.

ivazelezna / 500px / Getty Images

A 72 lakossági és 367 nemzeti parki és civil szakembertől származó bejelentés 41 beazonosított madár- és 2 emlősfaj, illetve további 9 nem meghatározható madár adatát tartalmazza. Az állatok közül 501 áramütés, 21 pedig vezetéknek ütközés miatt pusztult el.

A madarak közül 11 fokozottan védett volt: 160 fehér gólya, hat szalakóta, három-három parlagi sas és gyöngybagoly, két túzok, egy-egy fekete gólya, halászsas, rétisas, kígyászölyv, vándorsólyom és kuvik is balesetet szenvedett az elmúlt időszakban.

Az esetek mintegy 54 százalékában három madárfaj, a fehér gólya, az egerészölyv és a vörös vércse érintett, az adatok ezeknél a fajoknál már felvetik az állományszintű pusztítás mértékét.

Az elpusztult madarak között egy jeladós túzok, szlovák, osztrák, német, szlovén és lengyel gyűrűs fehér gólyák, cseh gyűrűs vörös vércsék is voltak. Az MME szerint ez Magyarország nemzetközi felelősségét is jelzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik