Tudomány zöldövezet

Kihaltnak hitt galápagosi óriásteknősre bukkantak

A genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán talált óriásteknős egy több mint száz éve kihaltnak hitt alfaj egyik példánya – írja az MTI. A felnőtt nőstényt 2019 elején fedezték fel egy, a Galápagosi Nemzeti Park és a Galápagos Conservancy természetvédő csoport által szervezett expedíción.

Gustavo Marique környezetvédelmi miniszter szerint az alfajról úgy tudták, hogy több mint száz éve kihalt. „Újra megerősítjük ezen alfaj létezését.

A Chelonoidis phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknőst megtalálták a Galápagoson

– tette hozzá.

Rodrigo BUENDIA / AFP

A Yale Egyetem kutatói a két éve talált nőstény DNS-ét egy hím egyedével vetették össze, amelyet a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtött be, és amelyet egy múzeumban őriznek. A Fernandina szigetén őshonos állat egyike a galápagosi óriásteknős 15 alfajának, amelyből kettő már kihalt.

„A felfedezés kétségtelenül felébreszti ezen alfajok talpraállításának reményét, hogy elkerüljük a Magányos George sorsához hasonló eseteket” – nyilatkozta Danny Rueda, a Galápagosi Nemzeti Park igazgatója. Magányos George, a Chelonoidis abingdonii alfaj utolsó képviselője volt, a példány 2012-ben pusztult el utódok nélkül, mivel nem volt hajlandó fogságban párosodni nőstényekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik