Tudomány zöldövezet

Háromezer év után születtek ismét erszényes ördögök az ausztrál vadonban

Regionális kihalásuk után 3 ezer évvel ismét erszényes ördögök, azaz tasman ördögök születtek a vadonban az ausztrál kontinensen – írja az MTI. Az Aussie Ark természetvédelmi civil szervezet 26 fiatal, egészséges példányt telepített be egy védett területre. A kontinentális Ausztráliából valószínűleg a dingók irtották ki a legnagyobb húsevő erszényes ragadozót, amely ma már csak Tasmania szigetén fordul elő, és ott is kihalóban van egy gyógyíthatatlan rákbetegség, az állatok pofáját megtámadó fertőző arcdaganat (DFTD) miatt.

Az Aussie Ark más szervezetekkel közösen tavaly júliusban 15, szeptemberben pedig további 11 erszényes ördögöt helyezett ki egy 400 hektáros védett területre Barrington Topsban, Sydneytől 300 kilométerre északra. A szervezet elnöke, Tim Faulkner történelminek nevezte az újrahonosításra tett első kísérletet.

A természetvédelmi szervezetek hétfői bejelentése alapján hét kölyök született a rezervátumban, a kicsik egészségesek.

A nyolckilósra is megnövő tasman ördög növényeket, állatokat és dögöket fogyaszt. A faj alapvetően nem veszélyes az emberre és a haszonállatokra, de ha megtámadják, védekezik, és ilyenkor súlyos sérüléseket okozhat. A szakértők úgy gondolják, hogy az erszényes ördög visszatelepítésének komoly haszna lehet, Faulkner szerint az állat jelenti a kevés természetes megoldás egyikét a rókák és az elvadult macskák populációjának szabályzására.

Dave G. Houser / Getty Images

A vadonba elsőként kihelyezett erszényes ördögöket kerítés védi olyan veszedelmektől, mint az autóforgalom, később azonban meg akarják honosítani az állatokat a bekerítetlen területeken is, ahol olyan komoly veszélyekkel néznek majd szembe. A cél a faj újbóli puszta elterjesztésének kívül az, hogy egyfajta vésztartalékot képezzenek egészséges állatokból arra az esetre, ha a faj tényleg végveszélybe kerülne a fertőző pofadaganat miatt Tasmanián. A csak egyes példányok esetében fertőző rákbetegség az 1990-es évek közepén jelent meg, azóta az állomány 85 százalékát irtotta ki Tasmanián, ahol már csak 25 ezer egyed él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik