Tudomány zöldövezet

25 éves lett Géza, a Fővárosi Állat- és Növénykert tapírja

25 éves lett Géza, a Fővárosi Állat- és Növénykert tapírja – írja az Alapítvány a Budapesti Állatkertért Facebook-oldala.

Géza szerepel a jelképesen örökbe fogadható állatok listáján, a felajánlással az állatkertet lehet támogatni.

Az örökbefogadással a támogató egy oklevelet; egy, az érintett állat életét bemutató leírást; egy fotót; egy kitűzőt, illetve egy-egy meghívót kap a tavaszi és az őszi Nevelőszülők Találkozójára. Egy állatnak több nevelőszülője is lehet.

Géza egy közönséges tapír, más néven dél-amerikai tapír (Tapirus terrestris). A faj Dél-Amerika északi részétől Dél-Brazíliáig és Észak-Argentínáig fordul elő, az állat sebezhetőként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. A közönséges tapír 150-250 kilogrammosra is megnőhet, a példányok fogságban 30-35 évig is elélnek. Az állatok vízinövényeket, falombot, hajtásokat és gyümölcsöket fogyasztanak, a sűrűben pedig rendszerint ugyanazon az útvonalon mozognak, széles csapásokat alakítva ki. A tapírok előszeretettel dagonyáznak, illetve fürdőznek.

Géza 1996. május 19-én született. A hím 2001 áprilisában érkezett meg a Szegedi Vadasparkból a Fővárosi Állat- és Növénykertbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik