Tudomány zöldövezet

50 milliárd madár maradt a világon

Egy új tanulmány alapján több mint 50 milliárd madár él a világon – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A szakértők a vadon élő egyedek számára adtak becslést. Az eredmények alapján a házi veréb populációja 1,6 milliárd példányból áll, további három madárfaj, a seregély, a füsti fecske és a gyűrűscsőrű sirály egyedszáma szintén egymilliárd fölötti.

A legtöbb madár ugyanakkor ritka, körülbelül minden tizedik faj populációja 5 ezernél kevesebb példányból áll.

Corey Callaghan, az Új-Dél-Wales-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint időt és pénzt nem kímélve mérték fel a madárpopulációt, mivel fontosnak tartják a biodiverzitás megismerését. A madarak megszámlálása hozzájárulhat többek között a fajok videlméhez, a munka ugyanakkor nagyon bonyolult, és nem vezet pontos eredményre. Korábbi becslések alapján 200-400 milliárd példány élhet a Földön, ezek 10-13 ezer madárfajhoz tartoznak.

Az ausztrál kutatók 9700 élő madárfajt vizsgáltak meg, ezek a mai madárfajok 92 százalékát adják. A fennmaradó 8 százalékról nagyon bizonytalan adatok állnak rendelkezésre, de mivel amúgy is ritka élőlényekről van szó, figyelembevételük nem változtatna érdemben az eredményeken.

Nenov / Getty Images

Az elemzéshez azt az online adatbázist használták fel, melybe az elmúlt évtizedben madárfigyelők vittek be információkat. Az adatokat utóbb modellezéssel és a helyszíni szakértőktől származó információkkal finomították. A tanulmány szerint a legtöbb madár az északi féltekén él: Európában, Észak-Ázsiában, Észak-Afrikában, az Arab-félsziget egyes részein és Észak-Amerikában. Ezzel szemben meglehetősen kevés madár van Madagaszkáron és az Antarktiszon.

A fajok 12 százalékának egyedszáma kevesebb mint 5 ezer, ezek között van a nagyon ritka kínai üstököscsér, a sokáig kihaltnak hitt lármás bozótjáró és a röpképtelen dobos guvat. A feketebegyű guvatfürjet már csak mintegy száz példány képviseli. A legritkább madarak a vizsgálatok szerint a kivifélék és a lábasguvatalakúak közé tartoznak.

A vizsgálat során a madarak táplálkozását is megfigyelték: a legtöbb jelenleg élő madár gerinctelenekkel, például férgekkel táplálkozik (15 milliárd), de vannak mindenevők is (13 milliárd). A legritkábbak a dögevők (194 millió) és azok a madarak, amelyek a virágok nektárját fogyasztják (479 millió).

A kutatók szerint a számok alakulását 5-10 évente kellene felmérni, ha a madarak száma csökken, az jelzi, hogy veszélyben van ökoszisztémánk. A szakértők úgy vélik, módszerük más állatokra is alkalmazható lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik