Tudomány zöldövezet

Összeomlott a Galápagos-szigetek híres Darwin-boltíve

Stephen Frink / Getty Images
Stephen Frink / Getty Images

Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium szerint összeomlott a Galápagos-szigetek híres sziklaképződménye, a Darwin-boltív – írja az MTI. Az esemény hátterében a természetes erózió áll.

A minisztérium által közzétett fotókon látható, hogy a természetes kőhídból mindössze a két tartóoszlop maradt meg.

A sziklaomlásban nem sérült meg senki.

A Darwin-sziget központjától 1 kilométerre fekvő tengerparti képződmény környékét a világ legjobb merülőhelyének tartják. A területen ritka tengeri állatokat lehet látni, köztük cetcápákat, tengeri teknősöket és delfineket. A boltív mágnesként vonzotta a turistákat is, de a szárazföld felől nem volt látogatható a szigorú természetvédelmi szabályok miatt.

A boltívet Charles Darwinról, a híres angol biológusról nevezték el, aki a 19. században a csendes-óceáni szigetcsoporton tanulmányozta a pintyeket. A kutatót megfigyelései is segítették evolúciós elméletének kidolgozásában.

Az Ecuadortól 1000 kilométerre fekvő szigetcsoport élővilága egyedülálló, a régióban sehol máshol nem látható fajok élnek. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló térség 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is, Galápagos négy nagyobb szigetét 30 ezer ember lakja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik