Tudomány

Bevetésre kész a CERN új kísérlete, ami a sötét anyag nyomába ered

CERN
CERN

Végeztek a FASER kísérlet beszerelésével a CERN Nagy Hadronütköztetőjében – adta hírül a Phys.org. A kísérlet maga 2022-ben indulhat majd el, amikor a hadronütköztetőt is újra beindítják.

A FASER célja a nagy energiájú neutrínók kölcsönhatásait vizsgálni, valamint olyan könnyű, extrém gyenge kölcsönhatású új részecskéket keresni, amelyek egyes kutatók véleménye szerint kölcsönhatásban állhatnak a sötét anyaggal. A sötét anyag olyan anyagfajta, amely csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk. A világegyetem tömegének csupán 4,6%-át alkotja a megfigyelhető anyag, 23% a sötét anyag aránya, és 72% a sötét energia.

A keresett részecskék között vannak például a sötét fotonok, a hagyományos fényrészecskék hasonmásai, amelyeket a sötét anyaggal hoznak összefüggésbe. 

A kutatók úgy gondolják, hogy az LHC ütközéseiben születnek ilyen könnyű és extrém gyenge kölcsönhatású részecskék, amelyek hosszú életűek, és akár több száz métert is képesek lehetnek utazni, mielőtt a FASER majd detektálja őket.

A kísérlet maga az egyik elhagyatott szervizalagútban található 480 méter mélyen, nem messze az ATLAS detektortól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik