Tudomány zöldövezet

Felmérik, hogy mennyit tudnak a magyarok a klímaváltozásról

A Pannon Egyetem nemzetközileg is kivételes, anonim, 16 kérdésből álló, online kérdőíves kutatást indított a Föld napján, április 22-én – írja az MTA. Az egy hónapig tartó felmérésben a válaszadók éghajlatváltozással kapcsolatos tudását és hozzáállását vizsgálják, a kérdőív itt érhető el.

Gelencsér András akadémikus, levegőkémikus, a kutatási program vezetője, a Pannon Egyetem rektora szerint nincs még egy olyan természeti jelenség, amelyhez annyi érzelem fűződik, mint a klímaváltozáshoz.

De olyan sincs, amelyről az idősebb generáció az iskolapadban még csak nem is hallhatott, sőt még napjainkban is igaz, hogy e rendkívül bonyolult jelenségnek csupán néhány kiragadott eleme szerepel egy-két iskolai tantárgy anyagában.

A médiából mégis naponta ömlenek ránk a globális felmelegedésről, klímaváltozásról és annak következményeiről szóló hírek, e természeti jelenség igazi »médiacelebnek« számít, sőt a politika és a gazdaság döntéseit, ezáltal pedig mindennapi életünket is alapvetően meghatározza” – tette hozzá a szakember.

© Marco Bottigelli / Getty Images

A 16 kérdésből álló kvízzel a kutatók a válaszadók klímaváltozással kapcsolatos ismeretei mellett a kapcsolódó szubjektív érzéseiket, véleményüket is felmérik. A vizsgálat nemzetközileg is egyedülálló abban az értelemben, hogy az éghajlatváltozásra vonatkozó természettudományos ismeretek felmérését az attitűd vizsgálatával kapcsolja össze.

Az éghajlatváltozásról szóló kvíz és kérdőív együttes kitöltése nagyjából 25 percet vesz igénybe. A kérdéseknél a válaszadást követőn a helyes megoldásról egy rövid magyarázat is olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik