Tudomány zöldövezet

Veszélyeztetett, jeladós keselyűt lőhettek ki Magyarországon

A Telex a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményére és a parlagisas.hu-ra hivatkozva azt írja: egy külföldi jeladós barátkeselyűt lőhettek le Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A bolgár Green Balkans szervezet azt követően riasztotta az MME-t és a PannonEagle Life projektet, hogy az általuk megjelölt egyedtől különös GPS adatok érkeztek Magyarországról.

A barátkeselyű Európa négy őshonos keselyűfajának egyike. Az állat több régióból, így Magyarországról eltűnt már az élőhelyek pusztulása, a táplálék csökkenése, illetve az illegális mérgezések és vadászat miatt. A faj hivatalosan 1985-ban pusztult ki Bulgáriában, egy védelmi projektnek köszönhetően azonban idén tavasszal három pár is fészkelt az ország területén. Hazánkban 1932 óta egyszer, 2008-ban láttak barátkeselyűt.

fahadee.com / Getty Images

Az MME munkatársai az adatok alapján egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyóparton találta meg a jeladót.

Az eszköz információi azt mutatták, hogy a példányt a nyomkövető helyétől több kilométerre lőhették meg.

A szakértők DNS-mintát vettek a jeladóból, az MME-nél bíznak benne, hogy a rendőrségi nyomozással meg fogják találni az elkövetőt.

Ichera, az eltűnt példány 2019-ben kelt ki Spanyolországban. Az állatot még abban az évben elütötték, de sikerült megmenteni, idén márciusban pedig Bulgáriában engedték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik