Tudomány zöldövezet

Meglepő helyen bukkant fel egy szürke bálna

Egy fiatal szürke bálna tűnt fel Olaszország partjainál – írja az MTI. Megjelenése meglepő, a szakértők szerint a sarkvidéki jég olvadásának is köze lehet az állat felbukkanásához.

A faj alapvetően már csak Olaszországtól távoli régiókban, a Csendes-óceán keleti és nyugati vizeiben fordul elő.

A láthatóan kíváncsi példányt legutóbb a Róma melletti Fiumicino közelében látták, a part mentén. A nagyjából egyéves bálnát a napokban a Nápolyi-öbölben, Sorrentónál és a Ponza-sziget közelében is megfigyelték.

A parti őrség felszólította a lakosságot, hogy ne zavarják a mintegy 15 méter hosszú állatot. Ugyanezt kérték a természetvédelmi szervezetek is. A La Repubblica című olasz napilap Wally-nak nevezte el a félelmet nem mutató élőlényt. Az állat egyszer már beleakadt egy halászhálóba, de kiszabadították.

Bill Baer / Getty Images

Szürke bálnák nagyon ritkán tűnnek fel a Földközi-tengerben, igaz, az esemény nem példanélküli. Legutóbb 2010-ben láttak egy egyedet Izrael partjainál.

A szakértők úgy vélik, az Északi-sark jégsapkájának olvadása új utakat nyit meg a szürke bálnák számára az Atlanti-óceánba, ahol gyakorlatilag kihaltak az állatok. A Marevivo szövetség szerint a szürke bálna part mentén élő faj, egyedei gyakran nyomulnak be nagy lagúnákba, az egyed vélhetően így talált utat a Földközi-tengerbe is. A fiatal példány valószínűleg alultáplált, mert a helyi ökoszisztéma nem kínál számára elegendő táplálékforrást. Ennek ellenére elég erős lehet ahhoz, hogy élelemkeresésre induljon.

Jorge Urban mexikói bálnaszakértőt szerint az állat hosszú utat tett meg. „Észak-Amerika, Izland, Spanyolország és végül a Földközi-tenger, amely egy nagyszerű lagúna számára” – mondta a kutató. Más szakértők úgy vélik a példány fiatal kora alapján, hogy az állat már az Atlanti-óceánban született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik