Tudomány

Itt nézheti meg, mennyire teleszemeteltük a világűrt

Stuff in space
Stuff in space

Az elmúlt években a műholdak kisebbek, olcsóbbak lettek, és a fellövésük is könnyebb, mint korábban – ez viszont azt vonja maga után, hogy egyre több kering belőlük a fejünk felett. Nemcsak Elon Musk több ezer Starlink szatellitjével van probléma, a rengeteg űreszköz és űrszemét lassan tényleg telíti a bolygónk körüli pályát.

Kapcsolódó
Nem látszik a csillaghullás Elon Musk miatt
A csillagászok meteorrajra állították kameráikat, de a Starlink műholdjai uralták az eget.

Jelenleg nagyjából háromezer műhold kering a Föld körül, a következő években pedig ez a szám sokszorozódni fog. Minél több ilyet lőnek fel az űrbe, annál több lesz az űrszemét is, hiszen ezeknek a műholdaknak előbb-utóbb „lejár a szavatosságuk”, tönkremennek, és még egy darabig keringenek a bolygó körül, mielőtt visszaesnének a Földre.

A Stuff in Space weboldalt böngészgetve jön rá az ember arra, hogy tulajdonképpen mennyire nem üres a Föld körüli pálya – ezen a portálon ugyanis meg lehet nézni, hogy éppen aktuálisan mennyi műhold, űrszemét, vagy egyéb objektum kering körülöttünk, és rájuk is lehet kattintani, hogy többet tudjunk meg róluk. Néha elhalad a fejünk felett például egy-egy régi szovjet űreszköz, de egy Falcon 9-es rakétának a darabjai is Föld körüli pályán vannak még.

A színek közül a pirosak a műholdakat, a kékek a rakétatöredéket, a szürkék pedig egyszerű űrszemetet jelölnek.

Ami igazán érdekes ebben az animációban azonban az az, hogy ilyenkor jövünk rá tulajdonképpen: lassan elfogy a bolygó körüli tér, és a műholdjainkkal és űrszemetünkkel már a világűr ezen kis szeletét is telíteni kezdtük. Az űrtechnológia egyre olcsóbbá válásával és kereskedelmivé alakulásával a helyzet pedig az elkövetkező években még rosszabbá válik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik