Tech

Fából épített műholdaké lehet a jövő

A világ első fából készült műholdjait akarják létrehozni a Kiotói Egyetem és egy japán cég szakemberei – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A cél az, hogy a technológiával csökkentsék az űrszemetet.

Az első fa műholdat 2023-ban indítanák el.

A Sumitomo Forestry kutatásokat kezdett annak kiderítésére, miként használható a fa a világűrben. A vállalat munkatársai az egyetem kutatóival együttműködve először azt fogják tanulmányozni, hogy a különböző fafajták hogyan viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön.

Ahogy sorra bocsátják fel a műholdakat, úgy okoz egyre nagyobb gondot az űrszemét. A Világgazdasági Fórum adatai alapján jelenleg mintegy hatezer műhold kering a bolygó körül, ezek 60 százaléka már működésképtelen, azaz űrszemét. A szakértők nagyjából 20 ezer apró darabokra hullott űrszemétről tudnak. Egy fából készül műhold előnye lenne, hogy a légkörbe visszatérve elégne, és nem bocsátana ki káros anyagokat.

Bernt Ove Moss / EyeEm / Getty Images

„Aggaszt minket a tény, hogy a Föld légkörébe visszatérő műholdak elégnek, és a kicsiny alumínium részecskék a légkör felső rétegében éveken át lebegnek. Ez hatással van a Föld környezetére” – mondta Doi Takao japán űrhajós, a Kiotói Egyetem munkatársa, aki 2008-ban dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson. A kutató szerint a fejlesztés következő lépése a műhold megtervezése lesz, utóbb pedig el fogják készíteni magát az űreszközt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik