Tudomány zöldövezet

Javulni látszik a legveszélyeztetettebb bálnafaj helyzete

2015 óta a legnagyobb szaporulatot figyelték meg a legveszélyeztetettebb bálnafajnál, az északi simabálnáknál – írja az MTI. A helyzet 2018-ban különösen aggasztó volt: a kutatók ekkor nem láttak új borjakat, amire az azt megelőző három évtizede nem volt példa.

A legfrissebb felmérés során december és május között Florida és Észak-Karolina partvidékénél 17 borjút azonosítottak. Egy példányt később elütött egy hajó, ami ismét megerősíti: az északi a simabálnák körében továbbra is nagyon magas a halandósági ráta, egyes vélemények szerint több példány pusztul el, mint ahány születik.

Clay George biológus úgy véli, a jelenleg tapasztalható szaporulatnövekedés reménykeltő, és annak jele lehet, hogy a populáció tovább fog gyarapodni.

A kutató hozzátette, évente mintegy tucatnyi egyed születésére van szükség ahhoz, hogy az állomány stabilizálódjon, majd növekedni kezdjen.

Az északi simabálnák telente az Atlanti-óceán melegebb, délkelet-amerikai partvidékéhez vándorolnak, hogy megszüljék utódaikat. A szaporodási időszak alatt a kutatók naponta figyelik ezt a régiót, hogy megszámolják az anyákat és borjaikat. A Georgia és Florida fölötti légi megfigyelés március végén, a szaporodási időszak befejeztével zárult. Az észak-karolinai partvidéket azonban még április közepéig pásztázzák, hogy az esetleg még fel nem fedezett újszülötteket is észleljék.

by wildestanimal / Getty Images

A simabálnák 2009-ben döntötték meg a szaporodási csúcsot, amikor 39 borjú jött világra. A kutatók szerint a populáció növekedése annak is tulajdonítható, hogy a környezet- és természetvédelmi intézkedések révén javultak a simabálnák élőhelyeinek körülményei, és több az elérhető táplálék. A szakemberek ugyanakkor továbbra is aggódnak a fajért.

2017 óta 34 simabálna pusztult el amerikai és kanadai vizekben, elsősorban azért, mert halászhálókba gabalyodtak vagy hajókkal ütköztek. További legalább 49 olyan esetet jegyeztek fel, amikor az állatok olyan súlyos sérülést szenvedtek, amelyet feltehetően nem éltek túl. Ezek a halálozási adatok felülmúlják a 2017 óta született példányok számát. Ha lecsökkenne az emberi tevékenység okozta halálozás, akkor megfelelő lenne a simabálnák jelenlegi szaporodási aránya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik