Tudomány

A nikotin a belépő, a kátrány öl

A dohányzás számos módon károsítja egészségünket, a WHO szerint évente 8 millió ember halálát okozza. Nem elég csak a nikotinhasználatra fókuszálni, hanem a dohányzás során felszabaduló veszélyes anyagok korlátozására lenne szükség.

Clive Bates, a Counterfactual Consulting igazgatója, az Action on Smoking and Health egykori vezetője a Drug Science tanácsadó bizottság felkérésére tartott előadást a dohányzáshoz fűződő ártalomcsökkentés lehetőségeiről és fontosságáról – írja a HáziPatika.com. Ebben Michael Russell, az ártalomcsökkentés úttörője 1976-os, de máig érvényes szavait idézve úgy fogalmazott, hogy bár az emberek a nikotin miatt dohányoznak, de a kátrány miatt halnak meg. Így az ártalomcsökkentés egyik leghatékonyabb módja azoknál, akik nem tudnak vagy nem akarnak leszokni, ha az utóbbit csökkentjük.

ANDS: kevesebb káros anyag

Ezen törekvések eredményeként születtek meg a hevítés nélküli eszközök (mint például a nikotinos rágó vagy a tubák), és az úgynevezett ANDS-eszközök, az angol betűszó alternatív nikotinszállító rendszert jelent. Ilyenek a nikotintartalmú folyadékok párologtatásával működő elektromos cigaretták, illetve a hevített termékek, amelyekben speciálisan kezelt dohányt melegítenek oly módon, hogy a dohányfüsthöz viszonyítva alacsonyabb károsanyag-tartalmú füst jöjjön létre.

Az ANDS-ek hosszú távú kockázatait ma még nehéz felmérni, de a rendelkezésre álló információkból a kutatók számára úgy tűnik, hogy a rejlő rizikó nem haladja meg az égetett dohánytermékekhez köthető hatások öt százalékát sem. Ennek ellenére az ilyen eszközök elfogadottsága csökken.

Akár tíz évvel hosszabb élet

Az előadáson idézett felmérés alapján 2008-ban a megkérdezettek még csak 8, ám 2020-ban már 34 százaléka gondolta károsabbnak vagy legalább olyan károsnak az ANDS-termékeket, mint a cigarettát. Úgy, hogy tudományos tények ezt nem támasztják alá. Bates szerint az elutasítottság növekedésében nagy szerepe van azoknak a nagy médianyilvánosságot kapott eseteknek is, amelyek a nem megfelelően használt eszközökből fakadó balesetekkel voltak összefüggésben.

Japánban viszont a hevített termékek elterjedése az elmúlt 3 évben 40 százalékkal vetette vissza a cigarettafogyasztást. Bates úgy látja, ennek komoly pozitív hatásai lehetnek az ország egészségügyére is, hiszen a hagyományos cigaretta rendszeres használata akár tíz évvel is csökkentheti az átlagéletkort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik