Tudomány zöldövezet

Évente több tízezer elefántot ölnek meg Afrikában

Az orvvadászok és az élőhelyek zsugorodása miatt súlyosan veszélyeztetett besorolást kapott az erdei elefánt (Loxodonta cyclotis) a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján – írja az MTI. A három fenyegetett kategóriából ez a legveszélyeztetettebb fokozat. A kissé gyakoribb afrikai elefánt (Loxodonta africana) a második kategóriába, a veszélyeztetett állatok közé került. A két fajt eddig együtt kezelték a listán és a harmadik, a sebezhető kategóriába tartoztak.

Az erdei elefántok száma 31 év alatt 86 százalékkal csökkent, az afrikai elefántoké pedig 50 év alatt 60 százalékkal.

A vadorzás mértéke 2008 óta jelentősen megnövekedett, 2016-ban az IUCN a két faj egyedszámát együtt 415 ezerre becsülte. „Az elefántok Afrikában kulcsszerepet játszanak az ökoszisztémában. Sürgősen véget kell vetnünk a vadorzásnak és biztosítanunk kell, hogy elegendő élettér kerüljön védelem alá” – mondta Bruno Oberle, a szervezet vezérigazgatója.

A szakértő szerint léteznek már sikeres példák, amelyeket széles körben kellene alkalmazni. Az IUCN Gabont és Kongót nevezte meg, ahol a vadelefántok számát sikerült stabilizálni. A Zambézi folyónál lévő Kavango-Zambézi természetvédelmi területen Angola, Botswana, Namíbia, Zambia és Zimbabwe között növekedett az erdei elefántok száma.

Andrew Linscott / Getty Images

Az elefántcsonttal való kereskedelem virágzik. A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) aláíróinak megbízására a Traffic szervezet által gyűjtött adatok alapján 2019-ben 42,5 tonna elefántcsontot foglaltak le, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Azok az országok azonban, ahol öt éven keresztül a lefoglalások 35 százaléka történt, az elmúlt három évben nem szolgáltattak adatokat.

„Az elefántcsont-kereskedelem globális bűnszervezetek kezében van. A tettesek nagy része még mindig megússza büntetés nélkül” – mondta Daniela Freyer, a Pro Wildlife állatvédő szervezet munkatársa.

Egyes becslések alapján az orvvadászok évente akár 30 ezer elefánttal is végezhetnek.

„A csempészett elefántcsontnak csupán 10 százalékát fedezik fel” – tette hozzá Freyer.

A koronavírus-járvány súlyos hatást gyakorol az állat- és természetvédelemre is. Az afrikai védett területek több mint felében csökkenteni kellett a vadorzók elleni intézkedéseket, vagy teljesen fel kellett függeszteni azokat. Az érintett országokban ugyanis visszaesett a területek anyagi támogatása a gazdaság összeomlása és a turisták elmaradása miatt. Afrika déli részén a vadorzás mellett az élőhelyek elvesztése is fenyegeti az elefántokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik