Tudomány zöldövezet

Rejtélyes mozgást figyeltek meg tengeri állatoknál

Egy friss tanulmány alapján a tengeri állatoknál meglepően gyakori a körkörös mozgás – írja az IFLScience. A szakemberek nyomkövetők segítségével, három dimenzióban mérték fel, hogy miként úsznak a különböző fajok. A csapat a tengeri megafauna tagjait, többek között teknősöket, cápákat, fókákat és delfineket vizsgált.

A kutatók egyelőre nem tudják, mi áll a jellegzetes mozgás hátterében.

Az úszási mintázatra először a közönséges levesteknősnél figyeltek fel. Narazaki Tomoko, a Tokiói Egyetem munkatársa és a csapat tagja először nem hitt a szemének, mert az állatok keringése annyira egyenletes, szinte gépszerű volt.

Jason Washington / Getty Images

Az egyenes vonalú úszás logikusabb és hatékonyabb módszernek tűnik a haladásra. A körkörös mozgásnak ugyanakkor lehetnek előnyei, segítheti például a mágneses mezővel való tájékozódást, a táplálkozást vagy a társak keresését.

Az egyedi mintát különböző fajoknál és eltérő helyzetekben dokumentálták. Egy hím tigriscápa például egy nőstényt közelített meg ily módon, míg a teknősök esetében a mozgás látszólag a tájékozódást segítette.

Narazaki szerint a több állatnál is észlelt körözés viszonylag állandó sebességgel, legalább kétszeres ismétléssel történt. A kutatók következő célja az, hogy a mozgás közben az élőlények belső állapotait is felmérjék, ezzel remélhetőleg jobban megérthetik majd a jellegzetes úszás okait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik