Tudomány zöldövezet

Írországig sodródott egy jégtáblán szunyókáló rozmár

mikeojohnson photography - mojphopto.com / Getty Images
mikeojohnson photography - mojphopto.com / Getty Images

Előfordul, hogy az ember egy hosszú nap után elalszik a buszon, és csak a végállomáson ébred fel. Hasonló történhetett egy sarkvidéki rozmárral is, amely egy jégtáblán szunyókálva egyszer csak otthonától távol, Írországban találta magát – írja az Irish Examinerre hivatkozva az IFLScience.

Az állatot egy helyi férfi, Alan Houlihan és lánya, Muireann találták meg a dél-írországi Kerry megye egyik szigeténél. Az Északi-sark körüli partokon élő rozmárok Írországban rendkívül ritka vendégnek számítanak.

A régióban először 1897-ben látták a fajt a természetben, összesen 11 észlelésről tudni.

A pontos számot nehéz megállapítani, mivel a rozmárokat messziről könnyű összetéveszteni a jóval gyakoribb fókákkal.

Houlihan először maga is azt hitte, hogy egy fókára bukkantak, csak közelebb érve ismerte fel a régióban ritka élőlényt. A férfi beszámolója alapján az állat hatalmas volt.

Kevin Flannery tengerbiológus szerint elképzelhető, hogy a rozmár egy jéghegyen sodródott Írországig. Ha valóban így történt, az állat nagyon kimerült lehetett, ezért nem tudott időben leszállni a jégdarabról. Mivel a környéken a vadvédelmi hatóságok nem szoktak közbeavatkozni a rozmárok ügyében, egyelőre keveset tudni az esetről.

Egyes elképzelések alapján az egyed ugyanaz a rozmár lehet, amelyet a közelmúltban Dániában láttak. Az ottani példány ugyanakkor jóval kisebbnek és fiatalabbnak tűnt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik