Tudomány zöldövezet

Nem tudni, milyen lény gyilkolhatta meg ezt a cápát

Richard Robinson / Getty Images
Richard Robinson / Getty Images

Február 18-án egy röviduszonyú makócápa teteme sodródott partra a mexikói Los Cabosnál – írja a Live Science. A példány fején egy szúrt seb volt, a gyilkos „fegyver” még a cápába volt ágyazódva. A maradványokat megtaláló Arturo Chacon szerint a tetem frissnek tűnt, a férfi több fotót is készített az állatról és a fegyverről, melyeket aztán feltöltött az Instagramra.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tag Cabo Sportfishing (@tag_cabo_sportfishing) által megosztott bejegyzés


Christopher Lowe, a Long Beach-i Kaliforniai Egyetem biológusa a képeket vizsgálva nem tudta pontosan megállapítani, hogy milyen állat ölhette meg a cápát.

Az egyeddel egy marlin, egy vitorláskardoshal és egy tüskésrája egyaránt végezhetett.

A szakember úgy véli, utóbbi tűnik a legkevésbé valószínű jelöltnek.

A kifejlett makócápák gyakran támadnak olyan prédákra, amelyek fel vannak fegyverkezve. Lowe szerint az történhetett, hogy a fiatal példány húshoz akart jutni, tapasztalatlansága azonban az életébe került. A felnőtt röviduszonyú makócápák akár 3,8 méter hosszúra és 545 kilogrammosra is megnőhetnek, az újszülött egyedek viszont csak egyméteresek. A mexikói tetem nem sokkal lehetett nagyobb.

A cápák haláluk után jellemzően a tenger mélyére süllyednek. Mivel a fiatal példányt a parton találták meg, elképzelhető, hogy sérülése befolyásolta a tájékozódási képességét, és végül emiatt pusztult el. Egy másik lehetséges magyarázat, hogy egy halásszal folytatott küzdelemben merült ki halálosan. Akárhogy is, boncolás nélkül lehetetlen pontosan megállapítani, hogy mi végezhetett vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik