Tudomány koronavírus

Egyre többen használnak ivermectines lóféreghajtót koronavírus ellen

Callista Images / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP
Callista Images / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP

Az állatgyógyászati célra használt ivermectinalapú készítmények egyre gyakoribb használatáról számol be az ABC News. Az ivermectinről sokan azt gondolják, hogy hatékonyan lehet vele gyógyítani a COVID-19-et, egyelőre azonban limitált mennyiségű tudományos bizonyíték áll erre rendelkezésre, éppen ezért nagyon kevés helyen lehet az egyébként parazitafertőzés ellen is használható hatóanyaghoz legálisan bárkinek hozzájutni – ez az oka annak, hogy

egyre többen próbálkoznak állatorvosi készítményekkel, ami nagyon veszélyes lehet. 

A Business Insider figyelmeztet: szakértők szerint nagyon káros, ha olyan szereket kezdenek el használni az emberek, amelyeknél nem egyértelműen bizonyított, hogy sikeresen alkalmazhatók a koronavírus ellen. Az ivermectin ráadásul potenciálisan veszélyes is lehet, főleg, ha nem orvos írja fel, még inkább, ha nem is embernek szánt, hanem állatgyógyászati célra kifejlesztett szerekből jutnak hozzá.

Az ivermectinnel kapcsolatos felhajtást az FLCCC (Front Line COVID-19 Critical Care Alliance) indította el, amely olyan orvosokból és ápolókból áll, akik onnan ismerik egymást, hogy korábban például a C-vitamin, hidrokortizon és tiamin kombinációjának szepszis elleni alkalmazását is megpróbálták érvényesíteni. Ahogyan az ivermectin esetében is, itt sem tudtak felmutatni olyan duplavak, kontrollált kutatásokat, amelyek egyértelműen alátámasztották volna az eredményeiket. Az ivermectin esetében ugyanez a probléma, az FLCCC szerint azonban nem lenne etikus placebót adni betegeknek, ha már „az ivermectin ennyire működik”.

Ricardo Jayme / AGIF / AGIF via AFP

Az FLCCC egyébként a szepszis elleni protokollt fejlesztette tovább a COVID-19 elleni protokollá. A MedPage Today szerint egyelőre megfigyelésre alapuló kutatások állnak csak a rendelkezésükre a protokoll hatékonyságát illetően – ezek biztatók, de korántsem elegek ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni: a dolog működik. Szakértők szerint ráadásul az is problémás, hogy az FLCCC tolódna a tapasztalati gyógyítás irányába ahelyett, hogy nagy, kontrollált és duplavak kísérlet elvégzéséért lobbizna, ami bizonyíthatná, hogy valóban a protokoll működik a vizsgált kutatásoknál, és nem valamilyen más körülmény, esetleg az ivermectinnel együtt adott többi szer, ami nincs is benne a protokollban.

Európában egyébként Szlovákiában már engedélyezték orvosoknak a használatát, és Magyarországon is folyik klinikai kutatás a szerrel, bár erről sokat egyelőre nem tudni. Az azonban egészen biztos, hogy az állatorvosi szerként használt ivermectin fogyasztása káros, sőt, az is, ha valaki hozzájut valahogy az itthon egyébként koronavírusra nem engedélyezett szerhez, és mindenféle orvosi utasítás nélkül kezdi szedni. Az ivermectin túladagolása görcsrohamokhoz, kómához, tüdőproblémákhoz és szívelégtelenséghez vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik