Tudomány koronavírus

Szlovákiában engedélyezték az ivermektint a koronavírusra

Callista Images / Cultura Creative / AFP
Callista Images / Cultura Creative / AFP

Jóváhagyták az Ivermektin terápiás alkalmazását koronavírusos betegeknek Szlovákiában – írja a Paraméter. A gyógyszer terápiás alkalmazását egyelőre fél évre engedélyezték. Nemcsak kórházakban, hanem receptre gyógyszertárakban is elérhető lesz – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A szóvivő hozzátette, hogy a gyógyszer a többi kezelés mellett alkalmazható. Már több országban regisztrálták, egyebek között Franciaországban, az USA-ban, Svédországban és Norvégiában.

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) kedden közölte, hogy eddig az ivermectint nem regisztrálták a COVID-19 kezelésére szolgáló gyógyszerként. A hivatal emlékeztetett, hogy ha a gyógyszergyárnak vannak adatai arról, hogy egy gyógyszer hatásos ez ellen a betegség ellen, akkor két lehetősége van. Az első a szokásos regisztrációs folyamat, ilyenkor a gyógyszergyár az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) vagy az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalhoz fordulhat. A hivatal azonban közölte, egyik gyógyszerrel kapcsolatban sem kapott ilyen kérvényt.

Nem regisztrált gyógyszer terápiás alkalmazását is lehet kérvényezni. Szlovákiában az egészségügyi minisztérium adhat ki ilyen engedélyt, és ezt most az ivermectin esetében megtette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik