Tudomány koronavírus

Kásler: elkezdik itthon vizsgálni az ivermectint

Getty Images
Getty Images

Kásler Miklós online sajtótájékoztatóján beszámolt róla: Magyarországon is elkezdik az ivermectin parazitaellenes gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát. Az 1970-es években felfedezett, az ember- és állatgyógyászatban egyaránt alkalmazott gyógyszert az elmúlt harminc évben több mint 3 és fél milliárd ember használta, és jelenleg Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában 30-40, a koronavírus elleni hatékonyságát vizsgáló kutatás van folyamatban.

A hatóanyag az elmúlt hetekben nagy port kavart a magyar sajtóban, a potenciálisan veszélyes ivermectint ugyanis úgy kezdték el népszerűsíteni a koronavírus elleni hatásos készítményként, hogy független szakértői testület által elfogadott, ellenőrzött, kontrollált duplavak kutatás nem készült még a COVID-19 elleni hatékonyságáról. A hatóanyag ráadásul alapvetően egy idegméreg, így rossz adagolással veszélyes lehet. Az emberi gyógyászatban trópusi parazitafertőzések esetében használják, ebben a minőségében egyébként Nobel-díjat is ért 2015-ben.

Kapcsolódó
Ezért veszélyes ivermectint szedni koronavírus-fertőzésre
Nem biztos, hogy hatékony, ellenben nagyon veszélyes lehet a szervezetre a vitatott hatóanyag.

Ha az ivermectin hatásosnak bizonyulna a koronavírus ellen, nagyban megkönnyítené a betegség kezelését, mert egy viszonylag olcsó szerről van szó, ami már most is létezik a gyártósorokon, így könnyű is lenne hozzájutni. Nagyon veszélyes ugyanakkor ajánlani egészen addig, amíg nincsenek biztos kutatási eredmények: az ivermectin ugyanis a paraziták, férgek idegrendszerére hat, csakhogy a miénkre is ugyanilyen káros lehet, ha bejut az agyunkba. Egyénenként változhat, milyen mellékhatásokkal jár, ráadásul

kevés kutatás készül arra, hogy más szerekkel hogyan viselkedik kölcsönhatásban.

A magyar klinikai vizsgálatról egyelőre nem tudni semmit, csak azt, hogy készül, valamint, hogy a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik