Tudomány

Jöhet gyógyszer az elhízás ellen, de nem szabad, hogy ez legyen a megoldás

Jeff J Mitchell / Getty Images
Jeff J Mitchell / Getty Images
Bár gyakran nem így kezeljük, az elhízás a WHO szerint is hivatalosan egy krónikus betegségnek számít – éppen ezért készülnek rá terápiás gyógyszerek is, amelyek közül az egyik legújabb egészen ígéretesnek tűnik. Persze nem kell csodaszerként ünnepelni, és egészséges életmód nélkül továbbra sincs értelme ilyesmiben gondolkodni, de a sok közül lehet ez is egy mankó a súlyosan elhízottak számára.

1975 óta a világon megtriplázódott a súlyosan elhízottak száma. 2019-ben 38,2 millió 5 évnél fiatalabb gyerek volt elhízott, 2016-ban 1,9 millió felnőtt élt jelentősebb súlyfelesleggel, köztük 650 millió komoly túlsúllyal küzdött. Magyarország felnőtt lakosságának 60 százaléka túlsúlyos (a testtömeg-indexe, azaz BMI-je 27 felett van), ezeknek fele, tehát körülbelül a felnőtt lakosság 30 százaléka elhízott (30 feletti BMI). Ez valódi népegészségügyi problémát jelent, hiszen a hozzá kapcsolódó kórképek komoly költségeket jelentenek az egészségügyi rendszerekben.

Nem elég annyi, hogy fogyjon le

Az elhízás ugyanis egy sor egészségügyi problémát hozhat magával: a leggyakoribb következmény a kardiovaszkuláris problémakör, vagyis a magas vérnyomás, a szívproblémák, vagy a stroke. Az elhízást tartják a 2-es típusú cukorbetegség megelőző kórállapotának is, valamint

hajlamosabbá teheti a magas túlsúllyal küzdőt bizonyos daganatos megbetegedésekre is.

Ez azért is nagyon fontos, mert sokan észre sem veszik, hogy túlsúllyal küzdenek, nem nehéz ugyanis sokat fogyasztani: a jelenlegi mozgásszegény, ülő életmód mellett például egy nőnek 1500-1700 kilokalóriát kellene naponta fogyasztania, ami nagyon könnyen összejön. A túlsúly ráadásul mentálisan is megterhelő lehet, a vele élők mindennapi küzdelemként élhetik meg, és tapasztalják a kirekesztést, a zaklatást is. Alapvetően egyszerű lenne annyival elintézni, hogy aki kövér, az fogyjon le, de a dolog ennél sokkal komplexebb, ezért összetett megoldásokat is kíván. Itt léphetnek be a képbe a fogyást elősegítő gyógyszerek, amelyek közül egyről most elég ígéretes tanulmány jelent meg a The New England Journal of Medicine szaklapban.

A résztvevők egy része hetente egyszer kapott a vizsgálati készítményből, másik részük placebót, vagyis hatóanyag nélküli szert kapott, és mindkét csoport tagjait tanácsokkal látták el a megfelelő étrendről és testmozgásról. A hármas fázisú klinikai kutatásban összesen 1961 felnőtt vett részt, egy részüknek 30-nál nagyobb volt a testtömeg-indexük, a másik részüknek pedig 27-nél nagyobb, viszont az elhízáshoz köthető társbetegségük is volt. A készítményt kapó csoport tagjainak 32 százaléka szabadult meg testsúlyának egyötödétől, míg a másik csoportban ugyanez az arány kevesebb mint 2 százalék volt. Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy átmeneti mellékhatásokként hányinger, hányás és hasmenés is megjelent, a szemaglutidos csoport 4,6 százaléka hagyta abba emiatt a kezelést.

Nem csodaszer, de a megoldás része

A vizsgált készítmény hatóanyagának targete (azaz célpontja) egyébként a GLP-1 (glukagonszerű peptid) hormon, ami természetes módon is megjelenik a szervezetben, a bélrendszerben keletkezik, amikor valaki eszik. A GLP-1 a jóllakottságérzetet kommunikálja a központi idegrendszer felé, és az anyagcserében is szerepet játszik úgy, hogy csökkenti a vércukorszintet. Terápiás felhasználásra azonban magában alkalmatlan, mivel gyorsan lebomlik, így farmakológiai módszerekkel kell meghosszabbítani a hatását, és lassítani a lebomlását.

A GLP-1 szerepéről az elhízásban keveset tudni, egyelőre az a biztos, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknél nem működik jól.

Éppen ezért ez a hormon target a cukorbetegség kezelésére is.

Fontos megjegyezni, hogy a testsúlycsökkentést segítő gyógyszer sem csodaszer, csak a túlsúly komplex problémájára adott komplex megoldásának egy része. A megfelelő táplálkozás és a mozgásban gazdag életmód ugyanúgy elengedhetetlen lesz azok számára is, akik esetleg ilyen gyógyszert szednek majd, ha forgalomba kerül.  Jelenleg a vizsgált készítmény törzskönyvezése zajlik, de az már biztos, hogy vényköteles szerről lesz szó, így nem kaphatja meg akárki, aki fogyni szeretne – orvos írhatja majd fel minden esetben.

A GLP-1 hormonra targetált szerek egyébként nemcsak az étvágycsökkentésben, hanem az ételpreferenciák változásában is szerepet játszanak – a kutatás alapján például az is kiderült, hogy a GLP-1 hormont kapott alanyok kevésbé választották a magas kalóriatartalmú, egészségtelen ételeket, ha volt rá lehetőségük. Az ilyen szerek a tartós életmódváltáshoz segíthetik hozzá az elhízottakat, és abban segítenek, hogy valaki kikerüljön az ördögi körből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik