Tudomány

Így segítheti elő a tumorok fejlődését az elhízás

Getty Images
Getty Images

Egy friss, egereken végzett kutatás azt mutatta, hogy a zsírban gazdag étrend segítheti a daganatsejteket abban, hogy elvonják a táplálékot az immunsejtek elől, ezzel pedig hozzájárul a tumornövekedéshez, és gyengíti az immunrendszer működését – írja a Science Daily. Régóta tudjuk, hogy az elhízás számos rákfajtánál komoly rizikófaktor, az eredményekből most kiderülhet, hogy milyen folyamatok játszanak szerepet.

A Harvard Orvosi Egyetem kutatói most rájöttek, hogy az elhízás és az ezzel összekapcsolható magas zsír- és kalóriatartalmú étkezés komoly problémákat jelenthet: hatására a tumorsejtek túlerőben lehetnek, és legyűrhetik az immunsejteket az energiáért folyó harcban. A Cell tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a magas zsírtartalmú étrend csökkenti a CD8+ T-sejtek számát a tumorok belsejében, méghozzá azért, mert a tumorsejtek képesek újraprogramozni önmagukat úgy, hogy hatékonyabban dolgozzák fel a zsírmolekulákat. Ezt akkor teszik,

ha érzékelik, hogy több zsír áll rendelkezésre, mint egyébként. 

A szakértők felhívták a figyelmet, hogy ugyanaz a tumor elhízott és nem elhízott egérszervezetben máshogy viselkedett, előbbiben gyorsan átírta az anyagcseréjét úgy, hogy hatékonyabban fenn tudjon maradni, és sokszorozódjon. Ez azt bizonyítja, hogy egy terápia, ami hathat az egyik, nem elhízott betegnek, nem lesz hatásos a másik, túlsúlyos páciensnek – és azt is, hogy az elhízás világméretű problémájával foglalkozni kell.

A kutatók azt is észrevették, hogy ha ezt az anyagcsere-átállást kiblokkolják az egereknél, a tumor nem kezd el drámaian növekedni. Ennek az az oka, hogy a CD8+ T-sejtek az immunterápiák során leggyakrabban használt immunsejtek a rák visszaszorítására, ha ezek megkapják a megfelelő mennyiségű energiát, tudnak hatékonyan dolgozni.

A jelenséget csak olyan daganatoknál sikerült megfigyelni, amelyek immunogének, azaz több immunsejtet tartalmaznak, és az immunrendszerünk egyébként is könnyebben felismeri. Érdekes, hogy a szervezeten belül a magas zsírtartalmú értend hatására nem csökkent a CD8+ sejtek száma, és a tumoron belül kisebbek voltak, lassabban osztódtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik