Tudomány koronavírus

Előnye és hátránya is lehet bőven a kínai Sinopharm vakcinának

A kínai Sinopharm vakcina az egyik legrégebbi technológiával készül, amit védőoltásoknál alkalmaznak, de lehetnek veszélyei – erről beszélt újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján Dr. Galit Alter, a Harvard Egyetem Ragon Intézetének csoportvezetője, a Harvard Orvosi Karának professzora.

Kezdjük az előnyökkel: az inaktivált kórokozót tartalmazó vakcinákat évtizedek óta használják biztonsággal. Nagy előnye, hogy az egész kórokozót tartalmazza, ami azt jelenti, hogy nemcsak a tüskefehérjére kiváltott immunválasz indul el, hanem a patogén más részeire is termelődhetnek antitestek. Arról egyelőre nincs elég információ, hogy ezek az antitestek vajon mennyire hatásosak, és mennyire képesek megakadályozni valóban a fertőzést, de ártani biztosan nem árt, ha ilyenek is termelődnek.

Hátrányai is vannak azonban az ilyen típusú vakcináknak: mivel nagy mennyiségben kell legyártani magát a vírust, és azt kémiai eljárások során inaktiválni is kell, a gyártás lassú, és nagyon nehéz biztosítani, hogy minden egyes patogén inaktivált legyen. Alter azonban hangsúlyozta, hogy biztonságosság tekintetében valószínűleg a kínai vakcina is teljesen megfelelő (bár biztosat nem tud mondani, mivel nem látta a nyers adatokat – a kínaiak nem hoztak harmadik fázisú klinikai kutatási eredményeket nyilvánosságra),

a kérdés azonban mindegyik vakcinánál inkább az, hogy mik az előnyei, és mik a hátrányai, nem az, hogy melyik jó, és melyik rossz.

A szakértő azt is megjegyezte, hogy bár nagyon vonzók lehetnek az új technológiával, vagyis az mRNS módszerrel készülő vakcinák, ezeket nehéz és bonyolult elosztani a különböző országokban, mert speciális hűtést igényelnek. Ráadásul egyelőre viszonylag alacsony a gyártáskapacitás is, hiszen lényegében egy újfajta vakcináról van szó. Ezért az országok felelőssége az, hogy a nagyobb mennyiségben, gyorsan legyártható és elosztható vakcinák felé mutassanak hajlandóságot – itt egyébként az orosz Szputnyik V-t is megemlítette példának.

A szakértő a kínai vakcinával kapcsolatban azt is kifejtette, hogy mivel az elölt, sokszorozódni képtelen vírus hamar kiürül a szervezetből, elhúzódó immunválaszra nem kell számítani. Az igaz, hogy mivel vírus jut a szervezetbe, immunreakció jön létre, de semmi nem utal arra az eddigi adatok alapján, hogy bármilyen problémát okozhatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik