Tudomány koronavírus

Két évig is eláll a Sinopharm vakcinája

275 ezer embernek elegendő érkezett belőle kedden.

Mérföldkőhöz érkezett az ország a járvány elleni védekezésben a kedden érkezett kínai oltóanyag-szállítmánnyal – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a közmédiának adott nyilatkozatában. Galgóczi Ágnes elismételte, hogy 550 ezer adag kínai oltóanyag érkezett Magyarországra, ami 275 ezer ember beoltására elég.

A tájékoztatás szerint az oltóanyag könnyen kezelhető, 2-8 Celsius-fokon tárolható, így szállítása sem ütközik nehézségbe. A vakcina hosszú lejáratú, két évig felhasználható, és az egyadagos fecskendős kiszerelése a háziorvosi körzetekben könnyen alkalmazhatóvá teszi.

Az oltóanyag akkor lesz felhasználható, ha az NNK-ban elvégzik a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat, mivel az oltóanyag Európán kívülről érkezik.

Galgóczi Ágnes hozzátette: ilyen vizsgálat minden oltóanyagnál megtörténik, van, ahol csak a készítmény dokumentációját nézik át, illetve bizonyos laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek. A kínai vakcinát, ha felhasználható lesz, a kormányhivatalok fogják eljuttatni a háziorvosokhoz.

Az ATV.hu megkeresésére a koronavírus kormányzati központ közölte, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hamarosan közzéteszi a Sinopharm alkalmazási előiratát, de konkrét dátumot nem mondtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik