Tudomány koronavírus

Úgy tűnik, a Pfizer vakcinája a koronavírus átadását is gátolja

JALAA MAREY / AFP
JALAA MAREY / AFP

Izraeli adatokból az derül ki, hogy a Pfizer és a BioNTech közös vakcinája nemcsak a lebetegedést, de a koronavírus átadását is meggátolja – írja a Bloomberg. Ez azért nagyon jó hír, mert jelentősen lassíthatja a járvány terjedését az, ha a beoltottakat nemcsak a betegségtől védi meg a vakcina, hanem attól is, hogy tünetmentesen továbbadhassák a vírust.

Kapcsolódó
Beváltotta a reményeket a Pfizer vakcinája Izraelben
A szakértők 1,2 millió ember adatait elemezték.

Hogy a pontos számokat nézzük: a laboratóriumi tesztekkel igazolt fertőzések esetében 89,4 százalékos sikerrátát mutatott a Pfizer, bár a tanulmányt, ami ezt igazolja, még nem fogadta el független tudományos tanácsadói testület, és nem jelent meg tudományos szaklapban – csak Twitteren kezdett el keringeni, az érvényességét pedig egy helyi kutató megerősítette. Ennek ellenére nemzetközi kutatók közül többen kétségbe vonták a hitelességét. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a tanulmány megfigyelésen alapuló kutatásról ír, ami mindig egy kicsit pontatlanabb, mint a hagyományos duplavak, kontrollált kísérletek, ezeket azonban koronavírus esetében etikátlan végezni.

A Pfizer és a BioNTech már jelezte, hogy feldolgozza az izraeli adatokat, és értelmezi is őket, ez a munka már folyik. Erről az esetről azonban nem kívántak nyilatkozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik