Tudomány koronavírus

Beváltotta a reményeket a Pfizer vakcinája Izraelben

Egy 1,2 millió ember bevonásával folytatott izraeli vizsgálat alapján a Pfizer-vakcina mindkét dózisának beadása után 94 százalékkal csökken a tünetekkel járó esetek, illetve 92 százalékkal a súlyos koronavírusos megbetegedések száma – írja a Sky News. Az alanyok közül mintegy 600 ezer személy kapta már meg a második adagot is.

A Clalit egészségügyi szolgáltató szerint a védőoltás minden korcsoport esetében azonosan hatékony.

Ran Balicer, a Clalit Kutatóintézet alapítója és igazgatója kiemelte: immár egyértelmű, hogy a Pfizer vakcinája a második dózis után a való életben is rendkívül hatékony.

A korábbi klinikai vizsgálatok nem tudták igazolni, hogy a védőoltás kimagaslóan jó a súlyos fertőzések csökkentésére. Balicerék tanulmányban egyelőre nem mutatták be eredményeiket, de későbbre ígértek publikációt.

Izraelé a világ egyik legsikeresebb vakcinaprogramja, immár a lakosság közel 40 százalékát oltották be a COVID-19 ellen. Igaz, az utóbbi két hétben jelentősen csökkent az oltási hajlandóság, főként a fiatalok körében.

Marjai János / 24.hu

Az újabb, kórházban kezelt betegek egy jelentős része éppen olyan fiatal, aki még nem kapott vakcinát, míg a 60 év felettiek aránya egyre csökken az oltásoknak köszönhetően. Sok más országhoz hasonlóan Izraelben is tervben van, hogy bizonyos tevékenységektől, például az éttermek látogatásától eltiltsák azokat, akik nem hajlandóak részt venni a vakcinaprogramban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik