Tudomány zöldövezet

Különleges létformákra bukkantak az Antarktisz jege alatt

Ray Hems / Getty Images
Ray Hems / Getty Images

Szakértők egy csoportja egy állatokkal teli sziklára bukkant egy antarktiszi jégself alatt – írja a New Scientist. A felfedezés segíthet jobban megérteni, hogy miként boldogulnak az organizmusok a bolygó legsötétebb helyein.

A kutatók a 900 méter vastag Filchner-Ronne-jégselfben fúrtak le, majd egy kamerát engedtek a lyukba, hogy megvizsgálják a tengerfenék iszapját. Óriási meglepetésükre egy élőlényekkel teli sziklát találtak a jégréteg mélyén. A felvételen 16 szivacsot és 22 azonosítatlan állatot, talán kacslábú rákot számoltak össze.

Huw Griffiths, a Brit Antarktiszi Kutatóprogram munkatársa szerint rengeteg oka van annak, amiért az organizmusok elvileg nem lehetnének jelen a szélőséges környezetben. Elképzelhető, hogy az élőlények a mínusz 2 Celsius-fokos vízben áramló anyagokat fogyasztják, az viszont kérdéses, hogy miként tud ebbe az elzárt régióba eljutni a tápanyag.

A legközelebbi ismert forrás 260 kilométerre található, ebben a régióban képesek fennmaradni a fotoszintetizáló létformák.

Azt egyelőre nem tudni, hogy új fajokat találtak-e, ahogy azt sem, hogy az állatok mióta élnek a jégself alatt, illetve milyen gyakran táplálkoznak. A felfedezés mindenesetre arról árulkodik, hogy az Antarktisz barátságtalan környezete a vártnál nagyobb biodiverzitásnak ad otthont.

A kutatók célja most az, hogy tovább vizsgálják a különleges élőhelyen azonosított állatokat. A csapat attól tart, hogy a klímaváltozás hatására egyre gyorsabban olvadnak majd a jégselfek, ez pedig veszélybe sodorja a hasonló organizmusokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik